Foto: Juho Lansiharju
Inimesed
8. mai 2020, 14:06

Matti Klenell: disain annab lootust ning on sillaks teaduse ja inimese vahel

Disain võib teha ühiskonna suured ja väikesed muutused meeldivaks, keerulised ülesanded arusaadavaks ja anda lootust. Nii usub Rootsi disainer Matti Klenell, kelle uusimaid töid on Nappula lillepottide sari.

Milline on hea disain?

Hindan väga selgust. Seda nii tööriista kasutamises, materjali või värvi kogemises või hoopis ehituse, valmistamismeetodi või idee mõistmises. Disain ei tähenda minu jaoks peamiselt ja üksnes funktsiooni. Disaini olemus seisneb kogemises ja mõistmises ning funktsioon on võtmetähtsusega eelneva edastamises.

Nimetage oma lemmikuid disainiajaloost

Praegu on mulle selliseks esemeks Triplexi lamp, mille disainis Johan Petter Johansson 1926. aastal ASEA-le. Tõeline varajane modernistlik ilu! Johansson on muide ka mutrivõtme leiutaja.

5 ägedamat disaineset teie kodus?

• Prantsuse disainerite Ronan ja Erwan Bouroulleci Samsungile loodud Serifi teler. Väike ja punane. Lihtsalt geniaalne tootedisain!

• Plexi raamaturiiul Nisse Strinningilt. Tegemist on maailmakuulsa Stringi riiuli vähem kuulsa sugulasega. Selle küljed on valmistatud pleksiklaasist ning riiulid männipuidust. Kuna see riiul kuulus minu vanaemale, on see ka ilus mälestus temast.

• Jenny Nordbergi 3 to 5 Second kollektsiooni peegel. Funktsionaalne ilu kõige rafineeritumal kujul.

• Xitou puhvetkapi prototüüp, mille tegin mõned aastad tagasi Taiwanis projekti A New Layer jaoks. Olen kodus oma tööde eksponeerimisel üsna valiv, kuid selle teosega olen tõesti rahul. Kahjuks ei ole see kapp tootmises, kuid mõnes mõttes lisabki see põnevust. Üks eksemplar on Rootsi rahvusmuuseumi kollektsioonis ja teine minu kodus.

• Iittala Savoy vaas, Alvar Aalto disain. Ostan tihti koju värskeid lilli ning minu meelest on see parim disainvaas.

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

See võib tunduda julge, kuid disain võib aidata lahendada peaaegu kõik probleemid. Mitte tingimata lahendusi leiutades, vaid neid meile selgitades ning ka vajalikke tööriistu kasutajasõbralikuks muutes. Olles sillaks teaduse ja inimkonna vahel, saab disain teha ühiskonna suured ja väikesed muutused meeldivaks, keerulised ülesanded arusaadavaks ning anda ka rasketel aegadel lootust.

Foto: Juho Lansiharju