Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
7. mai 2020, 08:15

Aeg rajada aed rõdule. Kuidas väikest pinda hästi ära kasutada?

Pole kahtlustki, et korterielanikele on karantiiniaeg keerulisem kui neile, kellel on aiaga maja või maakodu, kuhu eralduda. Samas võib näha piirangutes võimalust ning ehitada just praegu oma kitsale rõdule roheline aed või õdus suvetuba, kus päikesekiiri püüda.

Kuna kortermaja rõdu on enamasti pisike, kuni viis ruutmeetrit, siis tuleb eesmärk ja iga detail enne tööle asumist läbi mõelda. Väike rõdu ei saa olla ühtaegu mugav elutoa pikendus, asjalik köögiviljaaed, tõhus panipaik ning ajutine kodukontor, küll aga võib see olla üks neist, väikesi nüansse teistelt juurde laenates.

Sellist õuemööblit saab ka talvisel ajal siseruumides kasutada. Foto: Unsplash.com

Puit on jala all soe

Kui visioon on paigas, saab hakata planeerima viimistlust. Viimistlemata põrand teeb rõdu kõledaks ja ilma jalanõuta tallale ebamugavaks. Üks populaarsemaid rõdupõranda materjale on niiskuskindlaks töödeldud terrassilaud, sest on jala all soe ja ilmatujudele vastupidav. Terrassilauda saab kasutada ka rõdu seintel ja laes, juhul kui see maja välisilmega sobib ja ühistu lubab.

Kui laudis tundub liiga maalähedane, siis mõnusalt soe on ka spetsiaalselt õueoludesse mõeldud parkett, mida on lihtne paigaldada. Ka hele lakitud looduskivi on hea valik. Kui rõdust saab aga eelkõige lille- või köögiviljaaed, võiks puidu alternatiivina kaaluda keraamilist või klinkerplaati, mis on veekindel, vastupidav ja lihtsalt puhastatav, aga talla all külm, mistõttu võiks varjulisel rõdul kasutada ka vaipa.

Et väikesel rõdul avarust luua, tasub valida sinna naturaalsed või heledad värvitoonid. Samuti tasub mõelda valgustusele ja soojendusele, eriti kui rõdul kasvatatakse taimi ja seal soovitakse ka pärast päikeseloojangut aega veeta. Kuna suured gaasisoojendid väikerõdule enamasti ei mahu, võiks tuua sinna elektri. Mõned lae- ja seinasoojendid on kaks-ühes funktsiooniga, andes korraga nii sooja kui valgust. Kui plaanite rõdu kasutada koduse kontorina, peaks seal olema lugemise ja töötamise tarvis ka kohtvalgustus. Kui rõdule kuidagi elektrit tuua ei saa, võiks kaaluda päikesepatareidega õuelampe, aku- või patareitoitel leedvalgusteid.

Taimekooslused võivad olla loovad. Foto: Pixabay.com

Vali niiskuskindel mööbel

Mida väiksem ruum, seda tähtsam on detailide kaupa läbi mõelda sisustamine. Esiteks ei tohi rõdu välja näha nagu ülekuhjatud kolikamber, teiseks peaks sinna jääma ka liikumisruumi ning kolmandaks peaks seal olema mugav ja õdus.

Kui rõdu on mõeldud eelkõige puhkamiseks, sobivad sinna ripptoolid, mida saab vajadusel alla võtta, aga ka kott-toolid ja padjad, mis siis hooaja lõppedes tuppa viiakse. Kui rõdu täidab söögitoa rolli, peab seal olema vastupidav ja ilmastikukindel terrassimööbel, näiteks klapplaud ja klapptoolid. Kui rõdu on eelkõige töötuba, on sinna tarvis ergonoomilist tooli ja töötasapinda, mis tuleb töödelda niiskuskindlaks. Kui rõdust saab garderoob, võiks seal olla riiuleid, kaste, tumba ja suur peegel.

Tekstiilid teevad iga ruumi hubasemaks, seega on rõdul asjakohased nii padjad, pleedid, kardinad kui vaibad, aga kõigi puhul tasuks materjale hoolikalt kaaluda – see, mis sobib tuppa, ei sobi enamasti õue.

Ühtne puiduteema ja vorm. Foto: Unsplash.com

Maitsetaimed rõdult

Kui rõdule luuakse lille- või köögiviljaaed, võiks olla seal põhiliseks mööbliesemeks hoopis asjalik kaanega hoiukast, millele saab ka istuda ja mille sisse peita mulla ja aiatarvikud, näiteks ka kastekannu. Taimed võib kasvama panna terrassilaudadest valmistatud kastidesse, suurtesse ­keraamilistesse lillepottidesse ja email­ämbritesse. Kasvatuspinna juurdevõitmiseks on hea paigutada kastid ja potid eri tasapindadele, ka rõdu piirde külge ja seinale. Aga võib ehitada ka spetsiaalse riiulitega taimeredeli, mille külge kinnitada kastid ja potid selliselt, et need ka tormituulega lendu ei läheks.

Esmakordselt rõdule aeda rajades tasub arvestada, et seal ei saa kasvatada kõiki taimi. Esmalt tuleb vaadata, kuidas liigub päike, ning selle järgi valida kas päikest või varju armastavad taimed. Rõdule ei sobi ka suured taimed, mis vajavad enda ümber ruumi. Enamikku maitsetaimi, näiteks basiilikut, koriandrit või salatit saab rõdul kasvatada edukalt. Samuti sobivad sinna tomatid, piprad ja maasikad, aga meeleolu loomiseks ka lavendel.

Lilledest annab rõdule sättida surfiiniaid, lobeeliaid, begooniaid, pelargoone, fuksiaid, kipslilli või püstisema kasvuga peiulilli, petuuniaid ja palsamiine, aga ka kõrrelisi.