Foto: Janne Põlluaas
Kodu ja Aed
3. juuni 2021, 06:03

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Kasvata parem ise! Kõrgekasvulisi püsikuid on lihtne paljundada

Veel jõuab paljundada mitmeid kõrgekasvulisi püsikuid, kes õitsevad alates suve keskpaigast. Vaata aias ringi ehk laiutab seal mõni vanem taimepuhmik, mis vajaks jagamist.

Kui suured püsikupuhmikud õitsevad juba vähem ja kipuvad seest tühjaks jääma, siis on jagamiseks viimane aeg. Uute noorte taimede saamiseks kaevake suur puhmik välja ja lööge terava labidaga kolmeks-neljaks.

Väga tiheda juuremätta puhul kasutage kaht seljakuti koos harki, mida tasapisi lahti kangutades saate juurepalli pooleks või veelgi väiksemateks tükkideks lammutada. Hõredate juurtega mätas harutage lahti terava noa või käsihargiga. Igale tükile peab jääma paar-kolm elujõulist kasvupunga ja suuremate vigastusteta juurestik. Kiratsenud puhmiku keskosad paljunduseks ei sobi, need visake ära.

Noorendatud taimed istutage kohe ettevalmistatud kohale, et juured tuule ja päikese käes ära ei kuivaks. Kastke taimi kuni juurdumiseni kahe nädala vältel regulaarselt piisavas koguses. Enamik püsikuid on oma parimas vormis teisel-kolmandal kasvuaastal.