Pruun raunjalg (Asplenium trichomanes)Foto: Istockphoto
Kodu ja Aed
18. jaanuar 2021, 06:28

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

5 veetlevat sõnajalga, mis saavad iga aiapidaja lemmikuks (1)

Sõnajalad on ilusad salapärased taimed, kes tunnevad end tihti kõige paremini niiskel varjualal. Aga mitte alati. Mõni sõnajalg kasvab meeleldi päikese käes ja lepib kuivade oludega, paljud on hapulembesed, teised vastuoksa eelistavad aluselist pinnast. 

Sobivate tingimuste korral laienevad sõnajalad tasapisi, kuid järjekindlalt. Sõnajalad paljunevad eostega, mõnda liiki ja sorti saab ka jagada. Sõnajalgade liigirikkusest leiab iga aiapidaja kindlasti oma lemmiku.

Raunjalad on perekond, kuhu kuulub üle seitsmesaja liigi. Suur osa neist kasvab lähistroopikas ja troopikas, parasvöötme raunjalad on aga valinud kasvukohaks kaljusemad alad. Raunjalgade kasvukõrgus küündib mõnest sentimeetrist kuni kolme meetrini, lehed on  nahkjad, harvem karvakestega kaetud.

Puukoolid ja aianduskeskused pakuvad vastupidavamaid liike ning sorte. Taimelaatadelt võib leida suuremat pühendumist nõudvaid haruldasemaid sõnajalgu, kelle kasvatamise õnnestumine samavõrra suuremat rõõmu loob.

Eesti looduse ühed omapärasemad sõnajalgtaimed on raunjalad. Kõik meil leiduvad raunjalad on väga haruldased ja kuuluvad kaitse alla.

Pruun raunjalg (Asplenium trichomanes)

Talvehaljaste 30 cm pikkuste efektse tumeda rootsuga lehtedega. Eelistab lubjast pinnast, sobib kasvama paekivide vahele, kiviaiale ja kuivmüüri pragudesse. Meil harvaesinev, II kategooria kaitsealune liik. Teda võib leida kasvamas saartel ning Lääne- ja Loode-Eestis.

Müür-raunjalg (Asplenium ruta-muraria)

Müür-raunjalg (Asplenium ruta-muraria) Foto: Istockphoto

Nahkjate hallide või tumeroheliste 5–25 cm pikkuste kimbus lehtedega. Eelistab valgust, lepib ka varju ja kuivusega. Lubjalembene, kasvab müüripraos, kiviktaimlas, rähkse mullaga moldaias. Suurte naabrite kõrval võib kiduda, sobivas kohas edeneb. Meil harvaesinev, II kategooria kaitsealune liik.

Soomus-raunjalg (Asplenium ceterach)

Soomus-raunjalg (Asplenium ceterach) Foto: Istockphoto

Talve- kuni igihaljaste hallikasroheliste 20 cm pikkuste kimbus lehtedega. Lubjalemb, kasvab ka päikese käes müüripraos ja kivide vahel, kuid ilu tuleb esile poolvarjus ja parasniiskes kohas, kus on huumusrikas rähkne muld. Vältige liigniiskust külmal ajal. Külmaõrn, talvel vajab kuiva katet.

Must-raunjalg (Asplenium adiantum-nigrum)

Must-raunjalg (Asplenium adiantum-nigrum) Foto: Bernd Haynold

Läikivate tumeroheliste 10–50 cm pikkuste kimbus lehtedega taim. Meeldib parasniiske neutraalne muld, talub ka kuivust ja aluselist mulda. Kasvab hästi kiviktaimlas, kuivmüüril või hea drenaažiga paigas kivide vahel. Külmal lumeta talvel vajab katet, kevadel kaitset päikese eest.

Keel-raunjalg (Asplenium scolopendrium)

Keel-raunjalg (Asplenium scolopendrium) Foto: Istockphoto

Roheliste kuni 60 cm pikkuste ja 6 cm laiuste lehtrikujuliselt kasvavate lehtedega talvehaljas taim, keda on mitu sorti. Eelistab varju ja väheke happelist niisket toitainerikast mulda. Sobib veekogu kaldale või kiviktaimlasse. Kuivas kohas vajab kastmist, lumeta pakase ajal katet.