Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
19. mai 2020, 10:39

4 tähelepanekut, millele tuleks praegusel ajal kodu ostes mõelda

Oma kodu soetamist eriolukorraga kaasnenud segadus ei takista, küll aga tuleb uutes oludes läheneda kodu ostmisele varasemaga võrreldes pisut teistmoodi.

Kui oma kodu ost on pikka aega plaanis olnud, tasub sellega ka nüüd edasi liikuda, soovitab YITi müügi- ja klienditeenindusosakonna juht Ingrit Asavi ning annab nõu, millele tuleks praegusel ajal kodu ostes mõelda.

Kaalu rahalist võimekust

Ebakindlus töökoha ja palga säilimise asjus on paljude inimeste silmis suurim takistus, mis koduostuplaanid seisma võib panna. Suur osa töötab aga edasi, lihtsalt kodukontoris, rahalist kaotust sellega ei kaasne. Seega tuleks kõigepealt rahulikult läbi kaaluda, kas ja kuivõrd eriolukord sissetulekut mõjutab. 

Ka pangad on laenuandmisel hoolikad, kliendi laenuvõimekust pigem kriitiliselt. Kel säästud olemas ja töö alles, võib julgelt kodu ostmise plaaniga edasi liikuda.

Tutvu korteriga turvaliselt

Kortereid saab ka praegu vaatamas käia, kui peetakse kinni ohutusnõuetest. 2 + 2 nõudest tulenevalt võib korterit vaatama minna vaid oma lähimate pereliikmetega või üksi ning siseruumides tuleb kanda maski ja kindaid. Üldjuhul jagab neid müügispetsialist.

Kindlasti tasub maaklerilt järele uurida, kas arendus saab lubatud ajal valmis või on eriolukord seda mõjutanud.

Varu piisavalt aega

Kliendil on õigus ajada asju endale sobivas tempos. Ei ole vaja nõustuda jäikade tingimuste või lisatasudega – vastutustundlik arendaja ei karista praegu broneeringutasu nõudmisega ostuhuvilist, kes vajab muutunud oludes otsuseni jõudmiseks rohkem aega. Iga kliendi juhtumit tuleb käsitleda personaalselt, et leida koos lahendus, mis võimaldaks kliendil ostuplaaniga edasi liikuda.

Kui uut kodu alles hakatakse valima, tasub eelistada kortereid, kuhu saab kohe sisse kolida, näiteks pole vaja hakata kööki tellima - sellele võib tavaoludeski kuluda mitu kuud, eriolukorras on tarneahelad veelgi pikemad. Kui köögimööbel ja -tehnika on juba hinna sees, saab klient pärast ostu vormistamist kohe sisse kolida.

Ostu vormistamine

Ostu vormistamisel saab suurema osa asjaajamisest korraldada digikanalite vahendusel. Isegi notariaalseid tehinguid saab teha kodudiivanilt – notarid selgitavad lepingu osapooltele kõike ekraani vahendusel. Ka korteri võtmete üleandmise saab korraldada kontaktivabalt.