Foto: Rauno Volmar
Kodu ja Aed
16. mai 2021, 11:08

Püsikupeenra rajamine: vali õige koht, siis aina kaeva ja rohi

Kes tahab püsilillepeenra rajamise ette võtta, peab arvestama, et esialgu on tööd ja vaeva päris palju, aga see vaev tasub ennast mitmekordselt ära, kui taimed kord lopsakaks kasvanud. 

Millest alustada? Pensionäriproua Mare, kelle koduaias on lopsakaid püsikupeenraid rohkem kui üks, annab peenra rajamisega alustajaile mõned soovitused – ja lubab suvel meie fotograafi oma maakodu aias võõrustada, et siis juba üksikasjalikumaid näpunäiteid jagada.

  • Vali püsikupeenrale koht, mis pakuks silmailu nii pererahvale kui ka möödujaile – miks ilu ainult endale hoida!
  • Kui tahad külluslikku lilleilu, ei maksa püsikupeenart kavandada kitsa ribana. Pikkust võib peenrale igal aastal juurde lisada, laiust võiks sellel aga algusest peale olla vähemalt paar meetrit.
  • Pärast asukoha valimist ja peenra mahamärkimist tuleb maa umbrohust põhjalikult puhtaks teha: maapind sügavalt läbi kaevata ja umbrohujuured viimseni välja korjata. Kes selle vaeva juba sügisel ära nägi, pääseb nüüd kerge läbikaevamise ja seemnest tärganud umbrohuliblede noppimisega.
  • Järgmiseks kaeva peenrasse toitvat kompostmulda (kui see juba sügisel tehtud ei saanud).
  • Taimi valima asudes tuleb täpselt teada mullatüüpi ja valgusolusid peenra asukohas: ei ole mõtet istutada lauspäikese kätte varjutaimi ja vastupidi. Püsikud on lopsakad vaid siis, kui kasvukoht neile kõigiti sobib. Võib juhtuda, et mõni lemmiktaim tuleb ostmata jätta - sest aias pole talle sobivat kasvukohta.
  • Suure peenra korraga täisistutamine võib rahaliselt olla üsna kulukas. Tasub ringi vaadata interneti aiandus- ja taimevahetusgruppides, üht-teist jõuab praegu veel ise seemnest ette kasvatada. Ka pole halb plaan istutada sel kevadel peenrasse suvelilli, panna soetatud püsikud mulda suvaliselt – ja hakata alles sügisel püsikupeenart kujundama.