Foto: MIX Ltd./Pexels
Kodu ja Aed
15. mai 2020, 14:37

ÖÖKÜLM MAIS: mida teha, et külm koduaiataimi ära ei näpistaks?

Soe ja mõnus kevad ning suvi lasevad tänavu end kaua oodata. Kuigi juba oli tunda päikese sooja paitust, on oodata ka öökülma. Mida siis teha, et maasikad, tomatid ja teised viljad külma ei saaks?

Öökülm on õhu, maapinna või taimestiku vahetu ümbruse temperatuuri langus alla 0°C põllukultuuride kasvuperioodil. Mõnel aastal toovad öökülmad kaasa nii looduslike taimede kui ka põllu- ja aiakultuuride kahjustusi või hukku. 

Mida teha, et külm koduaiataimi ära ei näpistaks?

  • Külma suhtes on kõige tundlikumad alles istutatud, veel vähejuurdunud taimed. Kui oled just äsja midagi maha istutanud, kata taimed ööseks kattelooriga. Pisematele taimedele võid kaitseks keerata ka ajalehepaberist torbikud. 
  • Katteloori puhul pea meeles, et see ei tohiks olla otse vastu taime, nii on sellest vähe kasu. Suuremate taimede puhul saab katteloori pesulõksudega ümber taime sidumisnööri sättida. Katteloor eemalda hommikul, muidu võib jälle kuum taimedele kahju teha. 
  • Kasta taimi õhtul sooja veega. Kui hommikul on külma saanud taimed närbunud, siis kasta või piserda neid külma veega, et vähendada hommikusest päikesepaistest tekkinud suurt temperatuuri kontrasti.
  • Kasvuhoonesse võib ööseks põlema panna kalmuküünlad, kuid ole ettevaatlik ja pea kinni tuleohutusest. Samuti võib abi olla kuuma veega täidetud anumatest.

Allikas: Ilmateenistus, Maaleht, Kodustiil