Our_Fishing_Trips on kanal, mida on tore vaadata isegi siis, kui sa kalapüügist suuremat ei tea või lugu ei pea.Foto: Jakob Owens / Unsplash
Nipid
17. mai 2020, 16:47

SUUR ÜLEVAADE | Tee Seda Ise ehk Kodumaised nipikanalid sinu teenistuses

Olgu sa õliste näppudega mehaanik, hoolitsetud küüntega kaunitar, kalapüügifanaatik või looduse nautleja – kunagi ei ole nii, et sa oma meelistegevusest päris kõike tead. Ja miks mitte rikastada oma teadmisi meie oma kodumaiste Youtube’i kanalite abil?! 

Masinaehitusnipid: Donn DYI, masinaehitaja

„Pagan, mul on relakat vaja,“ on tõenäoliselt üks esimesi mõtteid, mis seda kanalit vaadates tekib. No ja siis üsna kähku tekib lisaks ketaslõikurile veel tungiv sisemine vajadus keevituse, akutrelli, kompressori ja suuremas koguses vanametalli järele, sest just nimelt nende vahenditega toodab ja parandab kanali peremees kõiksugu võimalikke ja võimatuid tehnoloogilisi vidinaid. Roostes veljest tehtud grillist kuni õhukompressori, käigukasti ja käruni.

Kanal lähtub kuldaväärt tõekspidamisest: ära räägi – näita! Ehk enamiku videote helitaust koosneb vaid masinate poolt tekitatud mürast. Minimalistlikule helile vastukaaluks aga oskuslik kaameratöö ning montaaž, mis laseb vaatajal järjekordse jupstüki valmimist iga nurga alt jälgida. 

Üleelamisnipid: Easy Outdoors 

On Youtube’i kanaleid, mis õpetavad midagi kasulikku, ja on kanaleid, mida on lihtsalt mõnus vaadata, ning siis on kanalid, kus need kaks omadust on ühendatud. Easy Outdoors on just üks sellistest kanalitest.

Kuidas hankida joogivett, teritada nuga, meisterdada valgusallikas, püstitada lõke ja valmistada sellel maitsvaid roogasid. Easy Outdoors on näide sellest, kuidas kõike seda ning veel palju muud kaunilt edasi anda. Iga kaader on siin läbi mõeldud! Loodus ei ole Easy Outdoorsi klippides vaenulik keskkond, milles tuleb ellu jääda, vaid loodus on liitlane, mis aitab ellu jääda ja teeb hingele pai.

Ilunipid: Estonianna 

Tõenäoliselt kõige ilusam kohalik Youtube’i kanal, kui rääkida ilu tegemisest. Kanali perenaise Anna juhendamisel jõuavad vaatajani kõige värskemad jumestustrendid ja ilunipid igaks elujuhtumiks. Ja muidugi, jumestamisest mitte ainult ei räägita! Elegantselt kannab Anna enda näole erinevaid kreeme, pulbreid, palsameid ja mida kõike veel. Praktilised näpunäited, erinevate toodete testid jpm – kõik on siin kanalil olemas. Ole ainult mees, oi, naine, ning tee järele! Ahjaa, kanali vaatamisel tuleb kasuks vene keele oskus. Aga isegi kui sa sõnagi aru ei saa, siis ilusaid inimesi on ikka tore vaadata.

Kalapüüginipid: Our_Fishing_Trips 

Mõnus maavillane, et mitte öelda veevillane kanal. Samal ajal nii informatiivne kui meelelahutuslik. Näha on, et erinevatel veekogudel ja kallastel askeldav sõpruskond naudib täiega nii kalastamist kui selle filmimist. Mõlema tarvis on kasutusel laialdaselt erinevat tehnikat.

Palju on kasutatud näiteks rinnale või otsmikule kinnitatud kaamerat, mis annab vaatajale, kes võib-olla pole ise kunagi viiekilost havi veest välja sikutanud, mõnusa kohalolekuefekti koos selle juurde kuuluva adrenaliinidoosiga. Our_Fishing_Trips on kanal, mida on tore vaadata isegi siis, kui sa kalapüügist suuremat ei tea või lugu ei pea.

Campervani ehitamine ja reisimine: Ken Oja 

Täiesti teine tase kui tavapärane mul-on-kaamera-ja-ma-õpetan-teile-kuidas-asju-teha kanal. Just selle poolest, kuidas videod on üles võetud, töödeldud, helindatud ning kokku pandud. Nagu filmi vaataks! Ja mitte suvalist, vaid esteetiliselt nauditavat ning inspireerivat filmi. Isegi kui sind ei huvita, kuidas oma matkaautosse mööblit ehitada või elektrit vedada, mine vaata seda kanalit ikkagi. Kasvõi selleks, et näha, kuidas paistab maailm läbi matkaauto tuuleklaasi või millised on sumedad suveõhtud kusagil Austrias järvekeseäärses metsatukas.

Meisterdamine kuulsusega: Gerli ja Camilla – Gerli Padar meisterdab tütrega 

Lotte on teatavasti pärit Leiutajatekülast ning Gerli Padar on ennast Lottena surematuks mänginud, nii et üht-teist peab ta leiutamisest ja meisterdamisest teadma. Ja seda, või osa sellest, mida ta teab, näitab ta Youtube’is koos oma tütrega. See on kanal, kus ei õpetata peedist pesumasinale trumlit või kirjaklambrist kalakonksu tegema, vaid teemaks on sokinukk, paberist linnuke, lokid, mullid ja muu taoline. Rõõmus ja lapsemeelne!

Mesindusnipid: Asteni Mesindus OÜ 

Kui sul on juba omandatud mesinduse alusteadmised, sa suudad vahet teha herilasel ning mesilasel, aga sooviksid oma mesindusalaseid teadmisi mõne praktilise nipiga rikastada, tasub pilk peale heita Asteni Mesindus OÜ kanalile. Videoid pole kanalil küll palju, aga kõik on väärt vaatamist. Olgu selleks siis nipid, kuidas mesilastaru põhjaplaate vahetada, varroalestaga võidelda või kreemjat mett valmistada. Kõik on ette näidatud ja väga põhjalikult lahti seletatud. Nii et tõepoolest, pigem harival kui meelelahutuslikul eesmärgil tehtud kanal, mis sobib nii algajatele kui edasijõudnutele.

Riigikaitsenipid: Kaitseliit 

Sõduriks ei sünnita, selleks õpitakse. Ja selleks, et saada heaks sõduriks, on vaja head õpetajat. Kaitseliidu Youtube’i kanal on hea õpetaja. Tahad teada, kuidas rakmeid kokku panna – mine vaata. Või telkmantlit üles seada – pole probleemi. Aga see kanal pole mitte ainult militaristidele. Sealt leiab hulgaliselt näpunäited, mis ka teiste erialade esindajatel mööda külgi alla ei jookse, näiteks kuidas telki püstitada, veefiltreid valmistada või plekist vilet väänata. Ikka ju võib vaja minna!