Foto: Maris Tomba
Kodu ja Aed
26. juuli 2021, 08:33

Lugu Kodukirja arhiivist

Välisvalgus annab aiale uue ilme! Kasulikud soovitused, kuidas valgusteid valida (1)

Ehkki ööd on veel valged, hakkab tasapidi hämarus lähemale hiilima. Juba aeda planeerides tasub mõelda, kas ja kuidas nautida seda ka hämaral ajal ja läbi toaakna. Kas aiateed on välja valgustatud? Kas taimestik oma eri kõrguste ja faktuuridega pakub silmailu ka pimedal ajal?

•  Aiavalgustusele tuleks mõelda juba enne aia planeerimist ja rajamist, et kaablid õigeaegselt pinnasesse viia. Kaablite otsad võiks maapinnani tuua näiteks plastiktorus, et need oleks ülesleitavad ka siis, kui valgusteid kohe esimesel aiarajamise aastal paigaldada polnud võimalik.

•  Valgustuse planeerimisel tuleks ette mõelda, milline on aed suvel, milline talvel lumekattega või kuidas oleks õige õuevalgustid paigutada, et need ei hakkaks segama näiteks muruniitmist või lumekoristust.

•  Õuevalgustid peavad olema niiskus- ja veekindlad. Enamasti sobib IP 44, kuid pinnasesse süvistatud valgustite puhul hoopis IP 67 või IP 68. Valik sõltub näiteks sellestki, kui kaugel on valgusti põhjaveest ja kui kauaks üleujutus võib jääda.

•  Välistingimustesse sobivad suurepäraselt leed- ehk valgusdioodlambid, mis on vähese energiakulu ja pika elueaga.

• Valguse värvustemperatuuri mõõdetakse kelvinites (K). Alla 3000 K on soe, vahemikus 3300–3500 K keskmine ja üle 4000 K külm valgus. Ehk: mida väiksem kelvinite väärtus, seda soojem valgus. Tavalisel hõõgpirnil on see arv 2700. Leedide puhul on võimalused suuremad ja valik oleneb inimese eelistusest.

•  Tasub teada, et tavalisele hõõgpirniga valgustile saab hiljem leede lisada. Küll peab jälgima leedi sobivust niiskesse õuekeskkonda, reguleerimisvõimalust jms. Seega on tark konsulteerida asjatundjaga.

•  Mida rohkem valgust suudab valgusti toota, seda eredam on valgus. Valgusvoo väärtust möödetakse luumenites (lm).

•  Valgusti tugevust hinnatakse IK Raitingu ehk löögikaitse skaala alusel. Standardvalgustite löögikaitse astmed nõrgast tugevani on 1–10 IK.

•  Aiavalgustus ei peaks põlema terve öö läbi, sest pidev öine valgus võib hakata rikkuma looduse tasakaalu, taimede ja putukate elu.

•  Välisvalgustit peaks saama hämardada tasemele, mis on kohane aastaajale ja inimsilmale.

•  Võimalusterohked on teisaldatavad õuevalgustid, mida annab vajadusel kergesti ümber paigutada. Nendeks võivad olla nii kõrgemad õue mõeldud põrandavalgustid kui ka kaasaskantavad käsilambid või muud valgusega varustatud eksterjöörielemendid.

•  Efektne on objektide valgustamine hästi madalalt, peidetud altvalgusega (nt terrassi, pingi, laua alla peidetud valgustiga). Palju võimalusi annab leedribade kasutuselevõtt.

•  Soovitame majadele numbrivalgusteid, et maja number oleks nähtav ka pimedas ja eemalt tänavalt.

Hea idee! Samast seeriast, ent eri kõrgustega pollarvalgustid loovad aias nauditava koosluse ja valgustavad välja liikumisalasid.

undefined Foto: Maris Tomba

Leds C4 pollarvalgusti Newton. Alumiiniumist, kõrgus ­­­ 80 cm, 13 W, IP 65. Soe toon ehk värvustemperatuur 3000 K, valgus on alla suunatud ega häiri silma, kuigi hajuti on läbipaistvast polükarbonaadist. Valgusvoog 666 lm.

Foto: Tootja

Leds C4 pollarvalgusti Newton. 13 W, IP 65, hubane soe valgus 3000 K. Kõrgus 25 cm, leedmoodul või E 27 sokkel. Lisaks võib soetada ankru valgusti kinnitamiseks.

Foto: Tootja

Tsoonide väljavalgustamine
Terrassi põrandasse süvistatud valgustitega saab aia tsoone mõtteliselt piiritleda. Oluline on, et alt üles suunduv valgus ei häiriks silma.

Anodeeritud alumiiniumist süvisvalgusti Air 6 (Flexalighting). Löögikindlus IK 9 ja IK 10. Standardvalgustite löögikaitse astmed nõrgast tugevani on 1–10 IK. Värvustemperatuur 2700–6000 K, ka RGB-valgus. Võimsus 3 W või 6 W. Korpus hall, must või punakaspruun Corten.

Foto: Tootja

Emotsioonivalgus aias
Valgusega on võimalik muuta aed ruumiliseks, kutsuvaks ja huvitavaks aasta ringi. Selline kujundusvalgus valgustab välja aias olevad puud.

undefined Foto: Maris Tomba

Pinnasesse süvistatav valgusti Leds C4 Gea Cob Led. Mõeldud just valguse ülespoole suunamiseks kuskil kaugemal aiaosas, et muuta aed ruumiliseks, turvalisemaks ja laiendada nägemisvälja pimedal ajal. Valgusallikas 360º liikuvusega, valgusvoog 2586 lm. Valgusti läbimõõt 223 mm, süvistussügavus 177 mm. IP 65 või IP 67, CRI 80, 4000 K. Läbipaistvast klaasist hajuti, võimalik kasutada eraldi sümmeetrilist ja asümmeetrilist katet, vältimaks otse üles suunatud valgusega pimestamist. Soovi korral on võimalik reflektori abil valgust fokuseerida 15º ja 60º nurga all.

Foto: Tootja

Markeeriv valgus 
Terrassi või trepi markeerimiseks sobivad hästi süvisvalgustid.

undefined (Maris Tomba)

Trepiastmesse süvistatud tilluke pronksi­karva süvisvalgusti Ridi (DGA): võimsus 1 W, soe valgus 2700 K, 100 lm, pritsme- ja niiskuskindlus IP 67. Läbimõõt 40 mm, sügavus 70 mm. Soovitatav kasutada süvistusraami.

Foto: Tootja

Taimevalgustid peenrasse ja põõsastesse
On mitmeid meeleolu loovaid suunatavaid lampe taimede vahele paigutamiseks. Piikvalgustid sobituvad just kõrgete taimede ja lillede vahele.

undefined Foto: Maris Tomba

Meeleolu võib luua ka värvilise valgusega. Suundvalgusti Micro (LedsC4): läbimõõt 57 mm, võimsus 3 W, soe valgus 3000 K. Kollane ja roheline filter ning 3 eri pikkusega piiki valgusti maasse või murusse torkamiseks, 2,5 m kaabel.

Foto: Tootja

Funktsionaalne valgustus
Maja sissepääsu valgustamine teeb liikumise mugavaks ja turvaliseks. Samas peaks valgus jääma tagasihoidlikuks, et see majaelanikke öösel ei häiriks.

undefined Foto: Maris Tomba

Soojema tooniga pinnasesse süvistatav valgusti Trek Mini (Boluce). Väike, läbimõõt 120 mm, sügavus 100 mm. Valgusti kandevõime 2000 kg 10 km/h (maksimumkiirus) ülesõitmisel. Hajuti on karastatud klaasist, kruvid roostevabast terasest. Ideaalne õueala ja garaažiesise väljavalgustamiseks või sõidutee markeerimiseks. Kuigi autoga saab vabalt kumerast eenduvast hajutist (kattest) üle sõita, võiks valgusti paigaldada pinnakattega ühetasa, et see ei jääks ka lumelabidale takistuseks. Valgusti on võrgupingeline 230 V, 420 lm, 3000 K, 4,5 W, IP 67. Valikus erinevad pinnavärvid, nt must, hõbedane ja antratsiit. Süvistusauk peaks olema vähemalt 30 cm sügav ja drenaažiks tuleks augu põhi täita kruusaga.

Foto: Tootja