Liis Lemsalu singel "Kehakeel" ei räägi kaalulangetamisest.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
22. mai 2020, 13:20

Petuskeemis on kasutatud ka Elina Borni, Synne Valtri ja Merlyn Uusküla nägusid

Petuskeemi järjekordne ohver: Liis Lemsalu nime väärkasutatakse reklaamkampaanias

Eesti lauljatarid Elina Born, Synne Valtri ja Merlyn Uusküla on rinda pistnud petuskeemidega, kus nende nägu ja nime kasutatakse võltsreklaamides. Tegu on väidetavate imerohtudega, mis justkui aitasid lauljatel kaalust kõvasti alla võtta – tegelikkuses pole ükski naine reklaamis osalenud. Nüüd on petised võrku haaranud Liis Lemsalu.

Reklaam kujutab endast võltsitud intervjuud, milles Liis räägib, et kaotas imetablettidega tervelt 17 kilo oma kehakaalust. Seejuures on kasutatud ühe Eesti meelelahutusportaali kujundust, mis treenimata silmale ja kergeusklikumale lugejale võib jätta täiesti usutava mulje.

Nukralt halva tasemega fotomontaaž. Tootenimi purgikesel on lugeja tervise säästmise huvides kaetud Foto: Internet

Liisi mänedžer Sandra Sersant on konkreetne: sellist reklaami pole kunagi tehtud, sellist intervjuud pole kunagi antud. Tegu on pettusega. Liis Lemsalu ei ole asjaga seotud ja kindlasti ei propageeriks ta dieedipidamist.

Liis hoiatab fänne ka sotsiaalmeedias, kus rõhutab, et pole pettusega kuidagi seotud. Liis palub oma raha netipetturitele mitte anda ning lisab juhised, kuidas pettuse otsa komistades käituda.

"Teeme ühiselt kõik selle jaoks, et sellised reklaamid ei leviks. Et me ise neid reklaame Facebookis ning Instagramis ei näe, ei ole meil võimalik neid ka scamina raporteerida, seega palume SINU ABI. Selle asemel, et reklaamile klikkida, palun vajuta reklaami üleval paremal nurgas olevale kolmele punktile ning vali REPORT AD -> Scam. Samuti on abi, kui saadad privaatsõnumina reklaami Facebooki või Instagrami lingi (mitte lingi, mis avaneb, kui reklaamile klikata). Olge valvsad ja hoitud!"

Pettusesse on varem tõmmatud ka teisi kuulsusi

Eelmise aasta 1. novembril kirjutas Õhtuleht, et Elina Borni nime, nägu ja keha kasutatakse sellise toote müümiseks, millest ta ise varem kuulnudki pole. Ka tol korral kasutasid kelmid kergeusklike lõksu püüdmiseks väljamõeldud intervjuud. Toode, mida sellisel moel müüa taheti, oli kaalulangust soodustav sprei.

"Kõige olulisem selle asja juures on lihtsalt see, et inimesed seda ei ostaks ja ei investeeriks oma raskelt teenitud raha," sõnas Elina Õhtulehele.

"See pole okei, et kasutatakse minu nime, nägu ja keha mingi asja reklaamiks, mida ma pole mitte kunagi kasutanud ega isegi sellest midagi kuulnud," ütles Elina toona. 

Ka tema toonitas, et pole reklaamiga seotud ning hoiatas fänne, et need petiseid uskuma ei jääks. "Ärge langege selle reklaami ohvriks! Jumal teab, mis asi see on või mis teie tervisega teha võib. Ütlen uuesti, mina ei ole seda kasutanud, veel vähem kellelegi intervjuud andnud. Väga alatu," ütles Elina.

Kahjuks ei jäänud Elina ainsaks lauljaks, keda kasusaamise eesmärgil ära kasutati. Õhtuleht kirjutas 21. jaanuaril, et ka Synne Valtri on langenud petiste küüsi. 

"Head Sõbrad. Pean vajalikuks öelda, et minu identiteeti ja nägu kasutatakse kaalulangetuspreparaatide müümiseks. Mina oma kaalulangetuse käigus ühtegi sellist ainet tarbinud ei ole ja soovitan seda ka teil mitte teha," kirjutas lauljatar sotsiaalmeediapostituses, et tal puudub antud tootega igasugune kokkupuude.

Valtri sai identiteedivarguse ohvriks langemisest teada tänu oma jälgijatele sotsiaalmeedias, kes temaga ühendust võtsid ja uurisid, kui palju ta siis neid kaalu alandavaid pille peab võtma, et kaalust alla võtta. 

“Esimene küsimus oli, kas see siis töötab ka ja kas sa siis niimooodi võtsidki kaalust alla. Ma ei saanud aru alguses, millest jutt käib, uurisin, mis toimub. Mulle saadeti väga kahtlane link, küsisin uuesti, mis seal on, sest ma ei ava võõraid linke. Siis saadeti mulle screenshot, ehk kuvatõmmis, millest ma vaatasin, et seal on mingi tekst ja minu pilt. Avasin, lugesin läbi ja avastasin, et seal pole vaid minu nägu ja nime ära kasutatud, vaid on ka pikad intervjuud, mingid teaduspõhised uuringud, aga mina ei tea asjast mitte midagi,” rääkis ta TV3 saates “Duubel”.

Muidugi olid ka kõnealused intervjuud kellegi poolt lihtsalt välja mõeldud. “Ma ei puutu absoluutselt asjasse, ma ei tea, mis tabletid seal sees on, ma ei tea mitte midagi,” sõnas ta. Valtri naljatles, et hakkas pärast reklaami nägemist mõtlema, kas peaks ka ehk neid tablette tellima, et ehk need töötavadki.

"Ma ei plaaninud üldse sellega välja tulla, sest ikka selliseid skeemitamisi on üle maailma palju. Aga mulle öeldi, et ma peaksin sellest natukene rääkima ja mulle antakse isegi riikliku taustaga inimene kõrvale, kes teab natukene seadusandlust, niiet vaatame, mis sellest asjast saab. Ma ei ole ometigi esimene ega viimane. Tuli välja, et tegelikult neid inimesi on Eestis veel," ütles Synne.

2020. aasta 3. veebruaril kirjutas Õhtuleht, et ka Merlyn Uusküla on sattunud alatu petuskeemi keskmesse. Tema nägu kasutatakse ära erinevates Facebooki kontodes. 

"Olen saanud viimastel päevadel palju kirju, kus öeldakse, et minu pildiga fake-konto soovib lisada kedagi sõbraks," rääkis Uusküla. 

"Kui sõprade hulgas on veel inimesi, kellele on saadetud kutseid nii Eesti kui muu nimega, siis saatke mulle kontode nimed ja reportin ka need Facebookis, kuna tegemist on identiteedivargusega," kirjutas lauljatar oma sotsiaalmeedia postituses.

Merlyn Uusküla võltskonto oli suunatud meestele ja suunas klikkija edasi 18+ veebilehtedele.

"Nende kontode kohta on mulle juba paari päevaga tulnud üle 20 kirja," ütles Merka Õhtulehele, et teateid on tulnud nii võõrastelt kui ka tuttavatelt. "Ma hetkel ei hakka paanikat tegema. Soovin need kontod lihtsalt ära kustutada."