Foto: Pixabay
Keha
26. mai 2020, 21:17

Kevadpuhastus toob elujõudu ja energiat

Looduses tähendab kevad tärkamist ja uuestisündi talve järel. „Ka organismi jääkainetest puhastamine võetakse tavaliselt ette kevadel, kui tuntakse väsimust ja ollakse kimpus laisa seedesüsteemiga,“ ütleb Apotheka proviisor Silja Nellis. Puhastuskuuri võib teha ka ületöötamise, emotsionaalse pinge, peavalude või kehva näonaha korral.

Palju harrastatakse ühepäevaseid nälgimisi ja nädalasi paastulaagreid ning dieete, mille eesmärk on kaotada palju rasvkudet lühikese ajaga. Selliseid äärmuslikke meetodeid Nellis eriti ei soovita. „Terved inimesed võivad üheks päevaks toidust loobuda, kuid kes põeb mõnda haigust, ei tohiks seda teha ilma arstiga konsulteerimata. Paastumine vähendab vere valgusisaldust, mis võib muuta ravimite toimimist ja tervist kahjustada.“

Pikaajaline paast häirib organismi toimimist eri tasanditel, tekitades vitamiinide ja mineraalainete vaegust. Näiteks vajab neid elutegevuseks seedekulgla mikrofloora, kes on oluline keha immuunsüsteemi osa. 

Võimalikku tervisekahju ei saa Nellise sõnul välistada ka mõnest toiduainegrupist loobumise korral, kui see pole just meditsiiniliselt näidustatud. Apteeker hoiatab ka muude ühekülgsete toitumisjuhiste eest. „Suure valgusisaldusega menüü võib kahjustada neerusid, rasvarikka ketodieedi miinuspool on neerukivide teke, luude hõrenemine ja kolesteroolitaseme tõus.“ 

Pidage aru asjatundjaga

Kui on vaja vabaneda liigsetest kilodest, soovitab Nellis selgitada oma seis välja kehamassiindeksi abil: kehakaal (kilodes) jagatud pikkuse ruuduga (meetrites). Tulemus vahemikus 19–24,9 näitab normaalset ja 25–30 ülekaalu, üle 30 juba rasvumist. Suuremates Apotheka apteekides saab määrata ka oma keha koostist.

Kui hetkeolukord on teada, tasub aru pidada toitumisnõustaja või apteekriga. „Näiteks näljatunne ja sagedasem söömine ei ole alati seotud suurenenud energiavajadusega, põhjuseks võib olla stress, rahutus ja ärevus. Kehva enesetunnet leevendab toit, kuid selle toime on tavaliselt lühiajaline. Toitumisnõustaja aitab teha paremaid valikuid – mida poest osta ja millal süüa,“ selgitab Nellis. „Lisakilode põhjus võib olla ka aeglane seedimine, mida põhjustavad vanus, liigselt töödeldud toit, istuv eluviis, samuti mõned ravimid. Vähene uni või puhkus tõstavad stressihormoonide taset.“ 

Toidulisandid toetavad 

Spetsialist annab soovitusi nii elustiili muutmiseks kui ka toetavate preparaatide leidmiseks. Apteekides ja loodustoodete kauplustes on eri koostisega toidulisandeid, mille eesmärk võib olla magusaisu vähendamine, seedimise kiirendamine, täiskõhutunde tekitamine, rasvapõletus, toitainete imendumise vähendamine või puhastumine jääkainetest.  

Saleduspreparaatide kasutades tuleb osata pöörata tähelepanu näiteks sellele, et lahtistavaid vahendeid ei tohi kasutada pikka aega järjest – need raskendavad toitainete imendumist ja aeglustavad soole motoorikat. Joodi sisaldavad tooted ei sobi kilpnäärme probleemide, eelkõige ületalitluse korral. Kofeiini, õunaäädikat ja vürtsikaid koostisosi sisaldavad toidulisandid ei pruugi sobida tundliku maoga inimestele. Apteeker aitab üle vaadata ka võimalikud koostoimed iga päev võetavate ravimitega.

Ainuüksi toidulisanditele ei või Nellise sõnul lootma jääda. „Esmatähtis on mitmekesine tasakaalustatud toidulaud, kus on vähendatud kiirete süsivesikute ja küllastunud rasvade kogust. Vajalikud on ka mõõdukas füüsiline aktiivsus vähemalt 150 minutit nädalas, piisav kogus vett ja korralik uni. Sel juhul saleduspreparaadid toetavad protsessi ja aitavad kindlamini eesmärgini jõuda.“

Ostes aga toidulisandeid internetist või postkasti pandud reklaamide kaudu, seisab tarbija silmitsi ohtudega. Toodetesse, mis lubavad suurt kaalulangust, ilma et peaks toiduvalikut muutma ega füüsilist koormust suurendama, tuleb suhtuda skeptiliselt! „Nende üle pole kontrolli ja riski, et kasu asemel saab tervis kahju, võtab enda kanda ostja. Ajutiselt võivad need mõju avaldada, kuid toitumist muutmata enamasti pikaajalist tulemust ei saavuta. Pole harv, et peale väljareklaamitud toimeainete sisaldavad need ka selliseid, mis tervisele kasulikud ei ole,“ selgitab Nellis. 

Puhastuskuur on õidepuhkemine koos loodusega

Ireen Reilandt, Biomarketi tervise- ja iluvaldkonna juht:

Kümmekond aastat tagasi arvasin, et kui süüa tervislikult, pole keha aeg-ajalt puhastamine oluline. Mõeldes, et joogivees on üha enam väetiste ja taimekaitsevahendite jääke, õhk on saastatud, rõivad ja jalanõud töödeldud kemikaalidega ning stressitase kasvab, võiks keha loomulikku puhastumisfunktsiooni kord aastas toetada. Kui mõelda religiooniga seotud kevadpaastule, tundub sümboolne talvevammuse õlgadelt viskamine ja koos loodusega õidepuhkemine igati loomulik.

Puhastuskuuri eesmärk on mürkidest vabanedes ergutada seedimist ja saavutada kergem, mõtteselgem ja energilisem olek. Seejuures loovutab keha puhastudes ka kilosid. 

Alustamiseks võiksid nii keha kui ka vaim olla ette valmistatud. Punnitada ei maksa, puhastumine ei peaks nõudma suurt pingutust, vaid olema meeldiv ja andma jõudu. Seepärast ei ole hea mõte nädalavahetuse otsus, et esmaspäeval hakkan tubliks. Päevapealt on raske loobuda toitudest ja jookidest, mida väga naudite. 

Mina alustan kohvist loobumisest, siis jätan ära rasvasemad toidud, gluteeni, munad, pähklid, suhkru, piima- ja lihatooted. Toidukaupluses hakkan nägema ainult kapsaid ja kõike muud elujõust pakatavat rohelist – pole ka ime, klorofüll on elujõu allikas!

Mõne päeva kuni nädalaga olen sealmaal, et ühel hommikul ärgates on selge: nüüd läheb lahti! Seda päeva alustan sidruniveega. Päeva jooksul söön lusikaga 1–2 rohelist või marjasmuutit, lõuna- ja õhtusöögiks valin aurutatud ja kergelt pannil kuumutatud lehtköögivilju või hapendatud kraami.  

Rajal on lihtne püsida, kui kõik vajalik päeva jooksul karbiga kaasas kanda. Nii ei teki kiusatusi, samuti on toitained tasakaalus ega pea muretsema süsivesikute puudujäägi korral tekkiva väsimuse ja närvilisuse pärast. Oluline on juua palju vett. Teinekord võtan ka toidulisandeid, et maksa puhastumisele hoogu anda. 

Peale toiduvaliku on puhastuskuuri oluline osa mõtete korrastamine – piisab juba teleri- ja internetiaja ning negatiivse info teadlikust vähendamisest –, samuti jalutamine, jalgrattasõit, ujumine, jooga või igahommikune ja -õhtune venitamine ning sügav kõhuhingamine. Naha, meie suurima puhastusorgani tööd toksiinide väljutamisel toetab suurepäraselt saun. Magama võiks minna hiljemalt kell 23, sest just siis algab keha kõige tõsisem töö mürkide eemaldamiseks ja enese taastamiseks.