Laudlina lõbusad raskusedFoto: Stanislav Moshkov
Tee ise
30. juuni 2020, 10:12

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu.

Et tuuleiilid ei kimbutaks: laudlina lõbusad raskused

Mõnus hommikusöök, grillipidu või lihtsalt kaunilt kaetud laud õues. Piisab vaid ühest tuulepuhangust, kui kõik lendab! Appi tulevad lõbusad raskused, mida saab kinnitada laudlina nurkadesse ja salvrättide virnale.

Vaja läheb:

  • siledaid ovaalseid kive (4–6 cm läbimõõduga), 4 laudlinale  + 1 salvrätivirnale
  •  lõngajääke
  •  heegelnõela, mis sobib lõnga jämedusega
  •  õmblusnõela ja niiti kaunistuste kinnitamiseks
  •  kääre
  •  kaunistuselemente (nööbid, silmad, helmed vms)
  •  haaknõelu

Töökäik:

1. Peske ja kuivatage kivid.

2. Valmistage kividele ümbris.

Heegeldage 6 ahelsilmust ja ühendage aassilmusega ringiks. Tehke ringile 12 kinnissilmust. Heegeldage edasi spiraalselt, ringe eraldi ühendamata ümber kivi kinnissilmustega. Kasvatage ja kahandage vastavalt kivi kujule, nii et kest oleks võimalikult tihedalt umber kivi. Kasvatamisel heegeldage kaks kinnissilmust samasse silmusesse ja kahandades võtke kaks kinnissilmust kokku üle järgmise kahe silmuse. Triipude tegemiseks vahetage lõnga. Ümbrise valmides peitke lõnga otsad.

3. Heegeldage tupplehed.

Heegeldage kaheksa ahelsilmust. Jätke üks vahele ja heegeldage üks kinnissilmus igasse ahelsilmusesse rea lõpuni, nii et saate seitse kinnissilmust. Teises reas heegeldage üks aassilmus ja kohe üks kinnissilmus igasse järgmisesse kinnissilmusesse, siis saate 6 kinnissilmust. Tagasi heegeldades jätke üks kinnissilmus vahele ja heegelda rea lõpuni 5 kinnissilmust. Katkestage lõng ja õmmelge tupplehed töö külge. Tupplehtede kogus on vastavalt oma nägemusele.

4. Tuti valmistamine.

Kerige tuti lõng ümber 7 cm pikkuse papiriba, umbes 25–30 tiiru, olenevalt lõnga paksusest. Torgake kiviümbrise alumisest tipust läbi 25 cm pikkune lõng, seejärel sättige mõlemad pooled võrdseks ja sõlmige kokku. Papile keritud punt lõigake ühest otsast lahti, sättige kespaigaga sõlme kohale ja siduge tugevalt kinni. Seejärel keerake tutile sobivast lõngast võru, mille otsad tuleks peita ja sõlmida. Tasandage tuti äär kääridega ühtlaseks.

5. Kaunistage oma maitse ja vajaduse järgi.

6. Kinnitage haaknõeltega laudlina nurkadesse.

7. Salvrätivirna raskuse kivi võiks olla pisut kopsakam.

Ja pidu võib alata!