Saunatamine on justkui salarelv, mis värskendab vaimu ja annab energiat.Foto: Unsplash
Tee ise
16. juuni 2020, 07:32

Hiiglama mõnus suvesaun ehk Kuidas meisterdada saunaturbanit või istumisalust?

Saunatamine on justkui salarelv, mis värskendab vaimu ja annab energiat. Tuletame meelde saunatamise plussid ja kordame üle, kuidas teha kümblemisest elamus.

Kuuma saunapepu jahutus

Selleks, et kuum leil pakuks saunas naudingut ja puhastuks nii keha kui ka vaim, tuleb vihtlemine mõnusaks muuta. Kiirelt valmiv istumisalus, mida vahepeal jahutuseks välja viia, hoiab sind taguotsa kõrvetamast!

Vaja läheb:

  • u 3 hööveldatud ja lihvitud lauajuppi
  • mõõdulinti
  • pliiatsit
  • puuri
  • nööri

Valmista sauna istumisalust nii:

1. Valmista lauad ette. Võta kolm ühepikkust lauajuppi ja lihvi need siledaks.

2. Mõõda augukohad. Tee iga lauajupi kitsama külje mõlemasse serva äärest 3–4 cm kaugusele märge.

3. Puuri augud. Puuri märgitud kohtadesse augud, nii et puuri teine ots väljuks vastasküljest.

4. Ühenda nööriga.Aseta lauajupid aukude juurest kohakuti. Tee ühte nööri otsa sõlm ja aja nöör läbi ühe rea aukude ning seejärel keera tagasi teise rea aukudest. Tee sõlm ka nööri teise otsa, jättes piisavalt varu ka riputamiseks.

Aega kulub 15 minutit!

Peida märjad juuksed saunaturbanisse

Kuum leiliruum ei riku juukseid, kui mässid endale pähe mõnusa rätikust turbani, mis päriselt ka peas püsib. Sellesse passib kuivama sättida ka äsja pestud juukseid.

Vaja läheb:

  • 70 × 140 cm froteest saunarätikut
  • kääre
  • õmblusmasinat
  • niiti
  • nõela
  • kummipaela
  • 2 nööpi

Tee käterätikust saunaturban nii:

1. Lõika tükid.Murra rätik ristipidi kaks korda pooleks. Nii saad ühest rätikust kaks turbanit. Lõika volditud rätikust välja neli ühesugust poolkuud meenutavat tükki, mis ühest otsast ahenevad. Jäta sirge allääre pikkuseks rätiku pikkus.

2. Õmble kokku.Õmble kaks poolkuutükki mööda kaart omavahel kokku. Äärista lahtine serv. Keera õmblustöö teistpidi, nii et õmblused jäävad sisse.

3. Lisa kinnitus.Õmble kaare otstesse ühele poole suur nööp ja teisele kummipaelast aas.

Aega kulub 25 minutit!

Kanna kahel moel!

  • Pane laiem osa otsaette, keera ahenev osa ümber juuste ja kinnita nööp kummiga otsaette.
  • Kui lased juuksed rippu, pane laiem osa kuklale, keera ahenev osa ümber juuste ja kinnita nööp kummiga kuklasse.
Mõnus saunaturban. Foto: Laura Karro

Villast võlutud seebivaht

Kui mässid saunaseebi villa sisse, aitab see just parasjagu doseerida seepi, mida nii suurtel kui ka väikestel saunalistel muidu liiga palju kulub. Sedasi pole pesuaine käes ka nii libe!

Vaja läheb:

  • tükiseepi
  • villaheiet
  • sukka
  • kuuma vett

Meisterda seebile vildist ümbris nii:

1. Kata heidega. Haruta heie tokkide küljest lahti ja tõsta kihte nii, et need jookseksid vaheldumisi üksteisega risti. Võid kasutada ühte või mitut värvi korraga. Keera seep heiete sisse. Seda ei tohiks teha väga õhukeselt ega ka liiga paksult.

2. Hõõru vahule. Aseta heidesse mässitud seep suka sisse ja tee otsale sõlm peale. Kasta pundar kuuma vette ja hõõru seda igast küljest. Korda sama tegevust 15–20 minutit või kuni seep on saanud kindla ümbrise, mis ei loksu.

3. Lase kuivada. Sõlmi sukk lahti ja eemalda see õrnalt villa ümbert. Lase seebil vähemalt ööpäeva kuivada.

4. Kaunista seep. Võid nõelviltimistehnikas sellele viltida erinevaid kujundeid või kinnitada külge riputusaasa.

Aega kulub 45 minutit + aeg kuivamiseks!

Meisterda seebile vildist ümbris. Foto: Laura Liinat

Miks saun nii kasulik on?

  • Hüvasti, toksiinid! Peale selle, et saunas käimine turgutab keha ja meeli, on higistamine suurepärane viis, et väljutada kehast mürkaineid.
  • Saun on hea salendaja. Regulaarne saunatamine võib aidata kaalu langetada, sest kuumas kiireneb ainevahetus samamoodi nagu trenniski.
  • Parandab treeningvormi. Igaühel on oma kindel kuumustaluvuspiir, mis tõuseb regulaarselt saunatades. See omakorda parandab sooritust vastupidavusaladel, sest sa ei „kuumene“ nii kiiresti üle, suudad hoida stabiilsemat energiataset ega väsi nii ruttu.
  • Tugevdab immuunsüsteemi. Mõne uuringu kohaselt paneb saunas käimine organismi tootma valgeid vereliblesid, mis aitavad võidelda nakkustega. Nii püsid sageli saunamõnusid nautides tervemana ja põed haigusi kiiremini.
  • Saunas taastud trennist. Higistades paraneb väsinud ja kurnatud lihaste verevarustus, mis viib kiirema taastumiseni. Pole siis ime, et nii paljudes spordiklubides saunad on!
  • Saun teeb nooremaks! Laval istumine aitab kaasa uute naharakkude tekkele. Samuti aktiveeruvad nii nahas peituvad õlid, mille ülesanne on hoida nahk niisutatu ja tervena.

Vihelda või mitte?

Viha valik on individuaalne nagu kõik muu sauna juures. Kes eelistab traditsioonilist kasevihta, kes tammest, pihlakast või kadakast tehtud vihta. Kui soovi vihelda pole, saab saunanaudingu ka selleta. Kui aga vihelda, tuleb värske viht veidi enne vihtlemist sooja vette panna, sest keev vesi võib vihal lehed lahti võtta.

Vihtlemiste vahepeal ära jäta vihta pikaks ajaks pesukaussi ligunema, sest muidu muutub viht raskeks ja hakkab kleepuma. On vana tõde, et vihaveega leili visates saad sauna ka parima aroomi!

undefined Foto: Unsplash

Vihtlemisel on kolm mõju:

1. Nahk puhastub. Iga vihasopsuga lööd kehast välja koos higiga pooridest eralduvat mustust.

2. Soojusvahetus paraneb. Viheldes n-ö lõhud saunaõhu ja nahapinna vahele tekkinud jahedama õhukihi, mille tulemusena tõuseb kehatemperatuur kiiremini.

3. Massaaž. Valutavad lihased ja pinges sooned oigavad mõnust, kui neid tabab laia tammelehe mahe matakas või kadakaokka kõditus.

Joo piisavalt vett, sest ...

... vee joomine niisutab nahka − tulemuseks on tervem ja nooruslikum nahk.

... vesi aitab kehal vabaneda mürkidest ja jääkainetest.

... väheneb lihaskrampide oht.

... tunned siis vähem nälga ega söö liiga palju.

... vesi aitab kehal rasvu põletada ehk dieedist on piisavalt juues rohkem kasu.

... vesi toetab normaalset soolestiku tööd. Vee joomine aitab vältida kõhukinnisust ja võib ennetada neerukive.

... veepuudus on enam levinud peavalu põhjus, sestap leevendab vee joomine enamikku peavaludest.

... see aitab keskenduda.

Joo saunas kindlasti just vett

Janu korral, eriti saunas, tuleb alati eelistada tavalist ja magustavate lisanditeta joogivett, sest see on üks vähestest jookidest, mis organismi veevarusid ka päriselt täidab. Näiteks kofeiini sisaldavad joogid ja alkohol hoopis väljutavad vett. Väikese erandina sobib sauna värskenduseks väheses koguses lahjat õlut või kalja.

Süüa pole saunas soovitatav, sest organism tegeleb leili nautimise asemel toidu seedimisega ja lõõgastav kogemus jääb poolikuks. Vedeliku tarbimine on hädavajalik, kuna higistades kaotame palju vett. Kehale kõige kasulikum on rüübata vett väikeste lonksudega leilivõtmise vaheaegadel. Mõnusamaks elamuseks rikasta kraanivett kurgi, sidruni, piparmündi, marjade või muu meelepärasega.

Kui sa ei joo piisavalt, hakkab pea valutama või ringi käima ja tunned nõrkust.

Kõige lihtsam kehakoorija sauna

Klassikalise sauna sobiva kehakoorija saad, kui segad kokku mee ja soola. Sooja mõjul imendub mesi naha sisse ja mingit kreemi pole pärast vaja. Sool aga koorib nahalt kuivanud naharakud.