Foto: Envato Elements
Sisuturundus
11. juuni 2020, 09:57

Milliseid jaanide kombeid järgida ning kuidas pidupäevaks ette valmistuda?

Jaanipäev on Eestis üks kõige vanemaid ja oodatumaid pühasid, mil linn voolab inimestest tühjaks ja minnakse maale. On ju tavapärane küsida sõbralt või naabrilt, mida ta jaanipäeval plaanib ette võtta. Kuna tegemist on nii armastatud pühaga, tekivad enamikel tavaliselt erilisemad plaanid.

Kuid mis püha see õigupoolest on ning millised on jaanipäeva traditsioonid?

Suvisel pööripäeval juuni lõpus on põhjapoolkeral päev kõige pikem ja öö kõige lühem. Sel päeval ei lähegi täiesti pimedaks, maad katab vaid müstiline ja romantiline videvik. Pärast pööripäeva hakkavad päevad taas lühemaks ja ööd pikemaks minema. Seega on jaanipäeva paiku suvi justkui oma tipus.

23. juuni ehk jaanilaupäev on eestimaalastele tähtis päev, mil töötegemisele ei mõelda. See on puhke- ja pidupäev, mille keskmeks on jaanituli. Külades ja linnades leiab väga palju jaanipidusid ning jaanituled lõõmavad ka eraaedades. Jaaniõhtul lauldakse ja tantsitakse ning julgemad hüppavad üle jaanitule. Omal kohal on ka jaanipäeva mängud, millest enimlevinumad on köievedu, kummikuviskamised ning erinevad jõukatsumused.

Üsna tihti räägitakse jaaniööl sõnajalaõie noppimisest, kuid kui tihti seda tegelikkuses tehakse? Uskumuse järgi õitseb sõnajalg vaid kord aastas, jaaniööl, ning selle leidja saab rikkuse ja õnne. Sõnajalaõit tuli metsast otsida üksinda. Praegusel ajal seostatakse seda pigem armastuse ja õnne leidmisega ning sõnajalaõit soovitatakse taga ajada kahekesi.

Kuna jaaniöö on aasta kõige lühem öö, püsis komme, et magama ei minda.

Jaanipäeva kombed näevad ette ka saunas käimist, sest vanasti usuti, et see toob head tervist.

Võib öelda, et nüüdisaegse folkloori juurde käib ka jaaniilma üle naljatamine. Jaanipäeva paiku jõuab ametlikult suvi kohale ning võiks eeldada, et just siis on aasta parim ilm. Reaalsus muidugi nii proosaline pole, sest läbi aastate on jaanipäeval lõõmanud päike, kuid kallanud ka lörtsile sarnanevat vedelikku. Niisiis visataksegi nalja, et jaanipäeval ja jõulude perioodil on ilm sedavõrd sarnane, et võib isegi kanda samu riideid.

Üldlevinud arvamuse järgi on aga õnn suur, kui jaaniööl ei saja.

Tänapäeval seostub jaanipäev pigem sõprade ja perega aja veetmise, grillimise ja õues mõnulemisega. Seega tasub jaanipäeva eel vaadata üle oma kelder, kapid ja muud varud, et teha kindlaks, kas midagi on veel suureks sündmuseks vaja soetada.

Õuemööbel. Hubase koduaia süda on istumiskoht, kus saab raamatut lugeda, päevitada, sõpru vastu võtta või siis lihtsalt puude õõtsumist vaadata. Kui sa pole ammu aias uuendustöid teinud, siis miks mitte valida jaanipäeva eel koju uus välimööbel? Uued õuetoolid ja õuelaud võivad veidi kulunud aeda hoopis rohkem särtsu tuua.

Kui plaanid jaanipäeva paiku lähedastega telkida, siis kontrolli, kas su matkamööbel on korras ja valmis sind teenima.

Grill ja grilltarvikud. Jaanipäev ja grillimine käivad koos, muud varianti lihtsalt ei ole! Grille ja suitsuahjusid on väga erinevas hinnaklassis, nii et igaüks leiab endale midagi sobivat. Ilmselt on eestimaalaste hulgas jätkuvalt kõige populaarsem söegrill, kuid oma koht on ka gaasigrillil, suitsuahjul ja KAMADO grillil.

Muide, kurvastada ei maksa neilgi, kes jaanipäeval maale minna ei saa. Kui sul on rõdu, siis on ka linnas võimalik korraldada väike grill. Aga pea meeles, elavat tuld ei tohi mitte mingil juhul rõdule tuua – seega on sobivaks variandiks elektrigrill. Jah, sa valmistad liha, juustu või köögivilju elektri abil kuumaks mineval plaadil, kuid õues istudes ja süüa valmistades tekib ikka õige maakohas grillimise tunne! Igaks juhuks tasub muidugi üle vaadata, ega see tegevus sinu ühistu reeglite vastu ei käi.

Grilltarvikutest peaks varudes olema süsi, süütegeel, teravad noad, grillilabidas, kuumakinnas. Et olla kindel, et liha on küps ja mahlane, kasuta liha termomeetrit.

Spetsiaalne grillide puhastusvahend teeb aga hilisema pesemise tunduvalt lihtsamaks.

Vajalikud vahendid grillimiseks leiab siit.

Ühekordsed nõud. Jah, see pole kõige keskkonnasõbralikum soovitus – aga las jaanipäev olla see pidupäev, mil kasutad ühekordseid nõusid. Alati ei viitsi ju taldrikuid ja klaase pesta.

Piknikulinad ja pleedid. Kui õhtu on soe, siis on mõnus end sättida piknikulinale ning logeleda. Kui aga kipub minema jahedaks, siis on kaval mõte varuda paar pleedi – selle sisse pugedes on hoopis soojem!