Foto: Kaup24/Dace Stabulniece
Sisustus
23. juuni 2021, 12:23

Tähistamiseks valmis: sisekujundaja soovitused, kuidas katta jaanipäevaks eriti ilus laud (1)

Pidulaud võib kaunis välja näha ka siis, kui selle taga istuvad vaid pereliikmed. Sisekujundaja Dace Stabulniece jagab näpunäiteid, kuidas katta lauda nii, et see tõeliselt pidulik välja näeks.

Laua katmise põhitõed

„Praegu on heks suurimaks trendiks nö „valge laudlina“ ehk pidulike elementidega kaetud laud,“ lausus sisekujundaja, kelle sõnul tuleks antud moesuuna järgi pidulaua katmist alustada stiilse ja erilise valge laualina valimisest. „See võib tunduda lihtne, kuid reaalsuses on just lina lauakompositsiooni mõttes kõige keerukam ja olulisem valik,“ sõnas Stabulniece, lisades, et lina võib olla tavalisest kangast, pitsist või puuvillast.

Teise sammuna tuleb valida lauanõud, mis muudavad toidu serveerimise stiilseks kompositsiooniks. Hea soovitus on kasutada ühevärvilisi nõusid, millel puuduvad üleliigsed detailid ning nõud ise võivad olla erineva kuju ja suurusega: ümmargused, ovaalsed või ruudukujulised. Lisaks tuleb lauale valida vajalikud dekoratsioonid – vaasid, linikud ja muud pisemad elemendid, mis aitavad siduda kogu laua ülesehituse. Viimase sammuna tuleb lisada väiksed detailid: salvrätikud, küünlad ja küünlajalad, lilled.

Foto: Kaup24/Dace Stabulniece

Korrapäratu ilu

Sisekujundaja toob esile, et valget on kerge kombineerida mistahes muude toonide ja materjalidega. Näiteks saab kasutada erinevaid klaasist elemente: vaase ja küünlajalgu, mis on neutraalsed ja täiendavad kogu laua kompositsiooni. 

Foto: Kaup24/Dace Stabulniece

„Samuti on selle hooaja üheks märksõnaks korrapäratu ilu ehk kõik elemendid ei pea olema lõpuni viimistletud ja perfektsed. Stiil ning mood on kogu oma olemuselt asümmeetriline, kaootiline ning nii ka lauakompositsiooni. Vaata üle mis elemendid juba kodus olemas on ning kasuta julgelt neid – olgu need siis erisuuruses salvrätikuid, küünlaid või midagi loodusest, näiteks võib lauale lisada puuoksi, lilleõisi või kivikesi,“ tõi Stabulniece esile. 

Värvivalikust soovitab sisekujundaja eelistada mattvärve – must, kuld, pronks ja hõbe, mis sobivad hästi kokku ka köögiriistadega, lisavad elegantsi ja täiendavad kompositsiooni. Ühe ideena soovitab sisekujundaja kasutada ka klaasist elemente, mis sobituvad kergesti pea kõigega. Kaval mõte on lauale lisada peegelklaasist elemente, mis peegeldavad lõbusalt kogu laua kompositsiooni.

Foto: Kaup24/Dace Stabulniece

Üldkompositsiooni sobivad hästi ka küünlad. Neid on hea kasutada lisaks esteetilisusele ka atmosfääri loomiseks. Klassikaliselt pikad ja teravad või hoopis robustsed silindrid lisavad lauale stiili. Küünalde väga lai valik võimaldab mängida kogu laua tonaalsusega tänu erinevate varjundite ja värvidele.