Okstest valmistatud grillrest.Foto: Easy Outdoors
Tee ise
1. mai 2021, 11:20

VIDEO | Kuidas käepärastest vahenditest grillresti meisterdada?

Kuigi kõige lihtsam viis ilma spetsiaalsete tarvikuteta lõkkel süüa valmistada on orgi otsas, ei pruugi see alati õnnestuda. Näiteks siis, kui sa tahad küpsetada steiki või mõnda muud sarnast hõrgutist. Aga mida siis teha? Loobuda oma esialgsetest plaanidest või minna tagasi koju varustuse järele? Pole tarvis, sest grillresti saad sa ka ise valmistada – okstest.

Esmalt võta maha üks puu. Raieluba sul selleks hankida ei ole vaja, sest sa ei hakka ju mingit suurt puud maha võtma. Piisab umbes sõrmejämedusest ja meetripikkusest noorest võrsest. Peaasi et see hästi painduks.

Puu maas, laasi see okstest puhtaks ning painuta reketikujuliseks. Selle suurus oleneb sellest, kui palju on sul toitu, mida grillida: kui seda on vähe, piisab pinksireketi suurusest, kui söögipoolist natuke rohkem, siis võta juba eos mõõtu tennisereketist.

Järgmiseks seo tagasipainutatud ots käepideme külge nööri, traadi või puukoore ribadega. Vahet pole, peaasi et korralikult, sest sa ju ei taha, et grillrest poole grillimise ajal end järsku sirgu viskab ning kogu su toidukraami tulle kukutab? Loomulikult mitte!

Nüüd on sul grillresti raam valmis ning võid asuda järgmise etapi kallale. Leia peotäis oksi, mis on pisut pikemad kui su improviseeritud reketi diameeter, ning piisavalt tugevad, et kanda su kõhutäie raskust, kuid peenikesed, et raami vahele võrestik punuda. 

Mõistlik on siinkohal kasutada toorest puitu, sest seda on lihtsam füüsiliselt mõjutada ning see peab ka lõkkekuumusele paremini vastu. Koori oksad ainult enne ära, sest vastasel juhul läheb koor kärssama ja annab su einele kirbe kõrvalmaitse.

Lõpetuseks põimi oksad raami vahele. Viimane ülesanne võib küll esialgu üsna keeruline tunduda, kuid sa saad sellega tõenäoliselt lihtsa vaevaga hakkama. Muidugi piisava näpuosavuse ning kannatlikkusega. Aga seda sul kindlasti jagub, sest sa oled otsustanud lõkkel süüa teha. Head isu!

Vaata ka videot: