Foto: Pexels
Sisustus
8. veebruar 2021, 16:30

MOERÖÖGATUSE SURM: kuhu kadusid kodudest vesivoodid? (1)

Nii lapsed kui ka täiskasvanud pidasid vesivoodeid kõige lahedamateks vooditeks üldse – kuni järsku nende menu kadus. Peale 1980ndate kuldaega, mil peaaegu iga neljas müüdud madrats oli vesivoodi, kuivas 1990ndatel aastatel tööstus kokku, jättes endast alles vaid täitmata lubadused ja tuhanded müümata vinüülkestad. Mis siis ikkagi juhtus?

Tänapäeval moodustavad vesivoodid vaid väga väikese osa kogu voodi- ja madratsimüügist. Paljud kodusisustuse jaemüüjad neid ei müü ja mõned, kes müüvad, väidavad, et on möödunud aastaid, kui nad viimati tehingu sõlmisid, kirjutab ajakiri Mental Floss.

Vesivoodite kontseptsioon sündis juba 3600 aastat enne Kristust, kui pärslased täitsid kitsenahast madratseid sooja veega. 19. sajandi alguses leiutas šoti arst Dr. Neil Arnott hüdrostaatilise voodi haiglaravil olevate patsientide jaoks. Hiljem tuli sarnasele mõttele ka Inglismaa arst Dr. William Hooper. Nüüdisaegsete vesivoodite leiutaja Charles Hall mõtles välja uue lahenduse, milleks oli vinüülmadrats varasema kummimadratsi asemel. 

Mis siis juhtus vesivooditega, mis olid sama populaarsed kui laigulised teksad ja boombox? Miks kadus inimestel entusiasm nii kiiresti ära? 

Foto: VidaPress

Inimestele meeldis uudsus nii tavapärase asja puhul nagu voodi. Vesivoodeid müüdi erinevates suurustes ja erineva kujuga ning see meelitas ostjaid. Lastele meeldis merel seilamise tunne, vahel muidugi kaasnes sellega merehaigus.

Kahjuks tulid kiiresti esile ka halvad küljed. Vesivoodid nõuavad põhjalikku hooldust. Madratsi paigaldamiseks on vaja magamistuppa voolikut, millest tulev vesi täidab selle ära. Samuti olid need väga rasked ning seetõttu tihti ebapraktilised, elades näiteks kortermaja viimasel korrusel. Lisaks oli alati lekkimise oht, mis tekitas juurde kulusid ja vaeva. Seetõttu ei lubatud sageli ka üürnikel vesivoodeid koju tuua. 

90ndatel said inimesed aru, et vesivoodite uudsus ei suuda ületada kogu sellega kaasnevat lisatööd ning probleeme. Selleks ajaks olid mõned tootjad välja tulnud madratsiuuendustega, mis pakkusid pehmust ja paindlikkust, ilma et nad paneksid kliente aiavoolikut teise korruse magamistoa aknast läbi ajama.

Vesivoodi turg jätkub ka tänapäeval, ehkki palju väiksemas mahus. Madratsimudelid on kergemad kui möödunud aastakümnetel ja nende juurde kuuluvad sellised vahvad lisaseadmed nagu vahtpolstrid ja sisekiud, mis vähendavad laineefekti veel rohkem. 

Vaatamata sellele, et vesivoodid ei ole enam kuigi populaarsed, on neid siiski võimalik endale soetada. Madratsid on jätkuvalt poodides müügil, seega ei pea vesivooditele truuks jäänud austajad muretsema, et nende saadavus lähiajal kaob.