Foto: Istockphoto
Sisustus
15. november 2020, 09:32

TIIU TESTIB | Mitmekülgne töörügaja – pika varrega nõudepesuhari

Igalühel ei ole kööginurgas nõudepesumasinat, seepärast on poodides endiselt müügil kaubaartikkel nõudepesuhari, mille iseloomulik osa on kõikjale mahtuv pikk vars. Kuid et sama nime all müüakse ka jupskeid, millega tasse seest ei pese, siis ei või uskuda kirja, vaid endal peab nupp nokkima.  

Isegi kui olete oma tasside-taldrikute ja pottide-pannide pesu masinale usaldanud, ärge kiirustage nüüd lehte edasi keerama. Nime poolest vaid nõudepesule viitaval abimehel on tegelikult majapidamises kasutusalasid rohkem.

Pikavarrelise harjaga on mõnus küürida ka kraanikaussi, WC-potti, trappi, kahhelplaate, isegi jalanõusid. Mõistagi mitte ühe ja sama harjaga, igaks tööks olgu ikka oma. Et suusad risti ei läheks ja hügieeninõuded oleks tagatud, kasutage eri värvi ja eri kujuga harju. 

Meie testijatelt võis iga hari saada kuni 6 punkti tubliduse ehk oma põhifunktsiooni,  nõudepesu eest. Kuni 3 punkti jagasime muude kasutusvõimaluste eest majapidamises. Lõpuks andsime 1 lisapunkti loodussõbralikkuse eest neile toodetele, mille harjaseosa on vahetatav. Viimane on oluline, sest usina nühkimise korral vajuvad harjased ükskord paratamatult lääpa. Küll on vahva, kui ära ei pea viskama tervet harja, vaid pääseb osalise kaoga.  

See, mis nõudepesuharjast mitmeks tööks vajaliku abimehe teeb, mille abil igale poole pääseb ja mis harjale jõudu juurde annab, on tegelikult pikk käepide. Testi võetud kaks ilma varreta harja kaugele ei purjetanud. 

Nõudepesuhari

Ostukoht, hind: Prisma, 1.69

Tootja, päritolu: VS Harja, Soome

Kommentaar: Vars istub käes hästi. Ideaalne igapäevaseks nõudepesuks, kui pole just vaja küürida rasvast panni või kuivanud toidutükke. Looduslikud harjased on nii pehmed, et ei kriimusta ka kristalli. Juhuks, kui vaja, on otsas kaabits (6). Veel annaks sellega puhastada ka muud köögiinventari ja kas või kingi, aga WC-poti jaoks liiga õrnake (3). Otsik pole vahetatav (0).

Hinne: 9/10

Tiiu lemmik

Prisma, 1.69 VS Harja, Soome Foto: Martin Ahven

Nõudepesuhari

Ostukoht, hind: Ehituse ABC, 3.99

Tootja, päritolu: Vileda, Hiina

Kommentaar: Käe järgi, libisemisvastase pideme ja tugevate harjastega abimees eelkõige suurte pindade ja mustade nõude jaoks. Kaarja lõikega harjased poevad aga ka väikesesse õnarusse. Kaabits hõlbustab tööd (6). Küürida saaks ka karmi kohtlemist taluvaid jalatseid ning kõike, mis leidub köögis ja vannitoas, WC-pott kaasa arvatud (3). Pea pole vahetatav (0).

Hinne: 9/10

Ehituse ABC, 3.99 Vileda, Hiina Foto: Martin Ahven

Nõudepesuhari

Ostukoht, hind: mopman.ee, 0.70

Tootja, päritolu: Coronet, Saksa

Kommentaar: Klassikaline, end juba tõestanud hari, mis oma lihtsuses on piisavalt käepärane ja mille keskmise tugevusega harjased puhastavad vajaduse korral kaabitsat appi võttes iga tüüpi nõud (5). Kuna harjased ei ole kaarja lõikega, sobib köögis ja vannitoas pigem siledate või kummis pindade kui õnaruste küürimiseks (2). Kõik on ühes tükis, otsik pole vahetatav (0).

Hinne: 7/10

mopman.ee, 0.70 Coronet, Saksa Foto: Martin Ahven

Nõudepesuhari

Ostukoht, hind: Koduekstra, 2.49

Tootja, päritolu: -

Kommentaar: Puitvars on küll looduslik ja mõnus katsuda, aga pole ergonoomiline. Keskmise tugevusega harjased teevad tublit tööd, aga nende sile pind iga peenemat õnarust põhjani ära ei puhasta (3). Sellega annaks tegutseda veel mitmes kohas köögis ja vannitoas, aga esikus siiski mitte (2). Harjaosa on loodussõbralikule tootele kohaselt vahetatav (1).

Hinne: 6/10

Koduekstra, 2.49 Foto: Martin Ahven

Dosaatori ja alusega nõudepesuhari 

Ostukoht, hind: Apelsin, 11.00

Tootja, päritolu: Brabantia, Hiina

Kommentaar: Harjased puhastaks küll, kui jäme kere nuhtluseks poleks – suurde tassi mahub see ainult sisse, aga liikumisruumi enam pole. Nõudepesugeeli väljutamiseks tuleb peale vajutada, aga seda keset tööhoogu teha on ebamugav (2). Ei oskagi välja mõelda, mis kasu tast veel olla võiks (0). Kes mõtleb välja ja koguni harjased läbi kulutab, saab poest uue otsiku osta (1). 

Hinne: 3/10 

Apelsin, 11.00 Brabantia, Hiina Foto: Martin Ahven

Alusega nõudepesuhari

Ostukoht, hind: Flying Tiger Copenhagen, 1.00

Tootja, päritolu: Zebra, Hiina

Kommentaar: Pakendil on märge, et tegu pole mänguasjaga, kuigi sinnakanti see asi kisub. Ei saa aru, miks seda nimetatakse nõudepesuharjaks, sest londiga elevant ei mahu sisse isegi purgisuust, tassist rääkimata. Potte-panne kõlbab küürida, seejuures sobitub pihku küllaltki hästi (1). Poriseid botikuid annaks ka puhastada (1). Harjaseosa pole vahetatav (0).

Hinne: 2/10

Flying Tiger Copenhagen, 1.00 Zebra, Hiina Foto: Martin Ahven