Foto: Istockphoto
Sisustus
25. juuni 2021, 06:47

Geniaalne nipp: targalt valitud aknakattega saab enegiakulusid kokku hoida

Palavas ruumis ventilaatori huugamise saatel vaevlemise asemel on hea leevendust otsida ruloodest. Õige aknakate hoiab ruumi suvisel ajal jahedana, talvel aga vähendab soojuskadu. Iseenesest aknakate tuba külmemaks ega soojemaks ei tee, aga aitab kokku hoida  kliimaseadme- ja küttekulude pealt.  

Tuppa tulevat soojuse ja valguse kogust saab reguleerida screen-kangast rulooga. Screen on läbipaistev võrkmaterjal, mis laseb läbi valgust, kuid peegeldab tagasi päikesekuumust ja takistab UV-kiirguse tuppa jõudmist. Seeläbi hoiab aknakate kuni 90% tuppa tulevast soojusest eemale. 

Võrkkangas laseb tuppa piisaval hulgal valgust, nii et päevasel ajal pole vaja lampe põlema panna. Ühtlasi hoiab kangas toasisustust pleekimise eest.

Screen-kangas on ilmastikukindel ja sobib akent katma nii toa kui ka õue poolt. Õues välisruloodes või markiisides ongi see tegelikult efektiivsem, sest ei lase klaasil päikese käes kuumeneda ja peab kinni suure osa sisseimbuvast soojusest. Väidetavalt saab pelgalt õige aknakatte valikuga säästa kuni 10% jahutus- ja küttekulusid.