Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
1. juuli 2021, 06:46

Rabarberilehest saab tõhusa taimekaitsevahendi

Juuli on parim aeg taimeleotistega katsetamiseks. Sellal kui terviseamet on hoiatanud, et rabarberilehed on mürgised ja neid ei tohi kasutada smuutides ega ülepea inimese toidulaual, on ka neil oma kasutusala – neist saab võimsa toimega loodusliku taimekaitsevahendi, mille eest taganeb terve kahjurite armee.

Rabarberilehelahus võib köögiriistadele jätta plekid, seepärast kasutage vanemaid nõusid. Lõigake 2 kilo rabarberilehti ribadeks ja keetke neid 4 liitris vees 30 minutit. Laske maha jahtuda ja kurnake sobiva suurusega kanistrisse või muuse nõusse. Kuumutage väikeses kastrulis 3 liitrit vett keemiseni ja segage hulka 150 g seebilaaste või duši all käimisest jäänud seebilõppe. Segage kuni lahustumiseni. Valage seebilahus rabarberileotise hulka ja segage hoolikalt läbi. 

Täitke pihustipudel lahusega ja pritsige lehetäidest rünnatud rooside või muude taimede lehtedele. Ülejäänud segu võite järgmiseks korraks hoida, ainult hoolitsege, et see ei satuks laste ega lemmikloomade valdusse. 

Rabarberilehe-seebilahus ei maksa põhimõtteliselt midagi. Tõhusaim üldlevinud taimekahjurite tõrjevahend on Fastac, mille viie liitri hind on ligi 13 eurot. 

Augusti- ja septembriilmad on enamasti juba sajused, see vähendab oluliselt ka lehetäide levikut.