Foto: Alar Truu
Raha
6. august 2021, 19:07

Lugu ilmus suvel 2020

LIHTNE, AGA TÕHUS! 15 nippi, kuidas suvel raha säästa

Suvi on valge ja soe aeg, mil inimesed veedavad palju aega vabas õhus ning naudivad suverõõme. Kogu selle rõõmlemise keskel võivad aga kulud märkamatult suureneda ning ühel hetkel vaatab rahakotist vastu halb üllatus – tühjus. Kuidas siis ikkagi suvel väljaminekud kontrolli all hoida?
  • Kokka õues

Toas pliidi peal toidu valmistamise asemel otsi aiakuurist välja grill. Kui grilli ei ole, saab toitu valmistada ka tuleasemel või tulenõus. Nii hoiad kokku elektriarvetelt ning ühtlasi saad pere või sõprade seltsis nautida mõnusat sumedat õhtut.

  • Külasta tasuta üritusi

Kindlasti leidub suvel üle Eesti eri laatasid ja vabaõhukontserte, mida oma perega tasuta külastada. Selleks, et veelgi rohkem säästa, mine kohale ühistranspordiga või võta ette rattaretk.

  • Naudi õues olemist

Jaluta parki ja randa ning pea perega üks meeleolukas piknik. On tõestatud, et värskes õhus viibimine tekitab õnnehormoone, mis su enesetunde märgatavalt paremaks teevad. Lisaks on see palju soodsam! Snäkkidele kulutad küll mõne euro, kuid see on oluliselt väiksem summa kui arve mõnes rannarestos. 

  • Liikle rohkem rattaga

Kui on vaja minna poodi leiva ja piima järele või hoopiski postkontorist pakk ära tuua, saab seda edukalt teha ka rattaga. Lisaks saab ka samal ajal mõnusa trenni tehtud!

  • Kasvata oma toitu ise

Pane kasvuhoonesse kasvama tomat, kurk, maitsetaimed jt köögiviljad. Kui kasvuhoonet ei ole, saab mõnda taime ka aknalaual potis kasvatada. Suvel on veel eriti mõnus minna ja noppida aiast värskeid marju – maasikaid, vaarikaid, punaseid sõstraid. Lisaks saab aias kasvatatud toitu külmas säilitada ning talvel nautida.

  • Peata oma jõusaali liikmemaks

Suvel on õues ilusad ilmad ning aega saab rohkem veeta vabas õhus. Jalgrattasõit, jooksmine, jalutamine, rulluisutamine – kõiki neid tegevusi on suvises õhus suurepärane teha! Lisaks säästad mitukümmend eurot jõusaali pealt, kuhu ilmselt suvel nagunii väga tihti ei jõua.

  • Jäta autopesulasse minemata

Sellega on võimalik kümneid eurosid säästa. Haara lapsed käe kõrvale ning tehke suvine autopesu kodus! Kui see ei ole võimalik, siis lase vihmal oma töö teha.

  • Planeeri oma suvist ostukorvi

Koosta nimekiri asjadest, mida poest osta. Mõtle kindlalt läbi, mida on vaja ja mida ei ole. Samaaegselt saad jälgida ka sooduspakkumisi. Emotsiooniostude vältimiseks on võimalik ka toitu poest koju tellida.

  • Võta oma toit kaasa

Selle meetodiga on võimalik jällegi säästa kümneid eurosid söömiste pealt. Isegi, kui seda ei õnnestu igapäevaselt teha, siis isegi paaril korral nädalas omale toitu kaasa tehes on võimalik juba raha säästa. See on parem kui mitte midagi!

  • Ostle pakendivabalt 

Soeta endale taaskasutatav riidest kott või joogitops, millega teed pai oma rahakotile ja loodusele. Iga kord poes uut kotti ostes kulutad rohkem raha ning see ei ole ka väga keskkonnasõbralik. Mõne ilusa disainiga riidest kott on moekas ning samal ajal ka praktiline.

  • Kuivata oma pesu õues

Lase pesul kuivada päikese ja tuule käes ning naudi hiljem riiete värsket lõhna! Pesukuivatis kuivatamine võtab elektrit, mis omakorda raha maksab. 

  • Televiisori vaatamise asemel loe raamatut

Raamatu lugemisel on mitmeid eeliseid- see on samal ajal nii hariv kui ka tervislikum silmadele võrreldes teleka või arvutiga. Lisaks võtab nutiseadmetes surfamine elektrit, samas raamatu lugemine on täiesti tasuta. 

  • Säästa raha telkides

Selle asemel, et maksta kalli hotellitoa eest, hoopiski telgi! Muuda telk omale koduseks ning naudi teistmoodi puhkamist. Lisaks raha säästmisele saad telkides hingata värsket õhku ning see tagab ka parema une.

  • Osta taaskasutatud riideid

Kallite brändipoodide asemel külasta hoopis mõnda kaltsukat. Seal võid kotitäie riideid saada vaid sentide eest ning tihti leidub suurtes rõivahunnikutes kallite brändide riideid või jalanõusid, mida on võimalik soetada kordades odavamalt kui poes kohapeal. 

  • Tuled kustu!

Eestis on suvi valge aeg. Päike sillerdab aknast sisse suurem osa päevast ning sellisel juhul ei pea lamp iga hetk toas põlema. Nii saab planeerida elektrikasutust ning raha säästa.