Foto: PantherMedia/Scanpix
Inimesed
2. juuli 2020, 16:01

SUUR SUVITAJATE VÄLIMÄÄRAJA: kuidas naudivad suve grillkanad, Facebooki-lembesed rohenäpud ja automatkajad?

Suvelainel olles on hea mõelda, kes on need legendaarsed suvitajad, kellega meist igaüks on kokku puutunud. Kas tunned mõnes neist ka ennast ära?

Grillkanad

Nad on juba aprillis esimese kuumaga Pirita ranna põõsaste vahel tuulevarjus ja grillivad ennast. Teiseks juuniks on nad kindlasti pruunid, ja juba varemgi. Kui sina saad sellise jume heal juhul suve lõpuks, siis tema on grillkana viie päevaga. Tervislikust päevitamisest ei tea ta midagi, sest Eestis ei ole tema sõnul kiirgus nii hull. Ta kannab kehale päevitusõli, mille päikesekaitsefaktor on maksimaalselt 6. Vahel pritsib end vaid veega. Kõige olulisem on tema sõnul aga pärast hoolikalt niisutada ja kreemitada, et päevitus ikka püsiks.

Automatkajad

Esimesel puhkusepäeval pakivad nad kogu elu autosse ja matkavad Eesti risti-rästi läbi – muidugi koos pere ja kõigi pudulojustega. Võimalusel nad ka magavad. Või siis telgis, mille on kuskile metsa alla maha pannud.

Elus on neil vaja vähe – vaid väikest matkapliiti, viieliitrist Saaremaa vett ja grillvorste. Pesemas ehk ujumas käivad mõnes kohalikus veekogus ja elavad nagu tõelised loodusnautlejad. Oma kahenädalase puhkuse ajal üritavad nad külastada nii paljusid kohti kui võimalik ja nautida Eesti loodust täiega!

Facebooki-lembesed rohenäpud

Kuniks neil puhkus algab, sõidavad nad iga päev tööle maalt ja kohe pärast tööpäeva suunduvad sinna tagasi, sest maasikad vajavad korjamist, peenrad rohimist, moosid-kurgid sisse tegemist ja nii edasi. Muidugi on nad tublid ja tragid, ent lihtsalt sellest teadmisest neile ei piisa.

Kõiki oma tegemisi ja toimetamisi jagavad nad Facebookis, tehes kokkuvõtteid valminud päevatöödest ja sellestki, mis veel nädalas tarvis teha. Ja see nimekiri on lõputu! Oled ju näinud küll neid postitusi, kus on kehva kvaliteediga pilt peenrast või kasvuhoonest ja juurde kirjutatud: „Küll täna oli alles leitsak, aga töö ootas tegemist. Sõitsime tööpäeva lõppedes kohe maale ja rohisime maasikapeenrad ära. Kalle sai kasvuhoonest korraliku saagi: 10 tomatit ja 15 kurki. Varsti uputab. Kes tahab ka tomateid-kurke, andku aga varakult teada!“

Palavuse üle vingujad

Talvel oli neil kogu aeg külm ja nüüd, kui suvi on käes, on nad hädas palavusega. Nad panevad tööl konditsioneeri maksimumi peale ja peidavad puldi ära. Nad ei taha välikohvikutes istuda, vaid käivad parema meelega päise päeva ajal jahedas kinos, sest see on ainus varjuline koht.

Või siis peituvad nad jahedasse kohvikusse, kus külm Sangria nende meelt lahutab ja nad pehmemaks muudab, kuniks ilm vastavas joobeastmes talutavaks muutub.

Välismaal suvitajad

Kuigi ka Eestis on võimalik täiuslikult puhata, ei suuda ta siinses väikeses konnatiigis enda meelt piisavalt lahutada. Nii broneerib ta alati puhkuse ajaks reisi Prantsuse Rivierasse või Hispaaniasse, rendib seal auto, elab mõisades ja külastab viinamarjaistandusi.

Tema Instagram on täis ideaalseid reisipilte, kus ta välikohvikutes istub, rannal peesitab või hotelli basseini juures mullijooki limpsib. Kohe, kui ta tagasi Eestisse jõuab, hakkab ta unistama uuest reisist ja räägib kõigile, kuidas ta jälle siit ära tahab ja kuskil palmi all puhata soovib.

Festivalist festivalini elajad

Kuigi tänavu jäävad paljud suurüritused ära, ei tähenda see seda, et üritusi ei toimuks ja festivalidel elajad on neid väga oodanud. Nad elavadki ühest suveüritusest teiseni ja peavad kindlasti neid kõiki külastama, sest muidu poleks neid olemas.

Su sotsiaalmeedia on täis nende postitatud pilte ja videoid. Ükski hommik ei möödu selleta, et sul jääks märkamata tema 100osaline Instagrami lugulaul eelmisel õhtul toimunud üritusest. „Elu parim pidu“ on kirjutatud iga pildi alla.

Vaikne suvitaja

Foto: Vida Press

Ta kõpitseb rahulikult oma maamaja kallal, võib olla käib paadiga merel ja teeb talveks hulga toormoose sügavkülma, aga sa ei tea seda kõike, sest ta ei jaga seda terve maailmaga. Võib olla veedab ta maal terve puhkuse, võib olla käib ta seal vaid nädalavahetuseti või siis sõidab sealt iga päev linna ja õhtul tagasi. Suve naudib ta täiega, ent omaette.