Nipid
9. juuli 2020, 15:43

7 lihtsat soovitust koolinoortele: kuidas end suvel harida?

Selja taga raske kooliaasta, on suvi kindlasti kauaoodatud auhind kõikidele pingutustele koolis. Vaatamata sellele, et tahaks lihtsalt nautida päikest, randa ja puhkust, on oluline jätkata haridusteed ka vaheajal, sest nii on kergem järgmist kooliaastat alustada. Selleks on Nipiraamatul sinu jaoks seitse nippi, kuidas suvel hariduslikult produktiivne olla. 
  • Loe põnevaid ja harivaid raamatuid. Kirjanduse tundides loetakse kooliaasta jooksul kohustuslikku kirjandust, kuid alati ei pruugi sellesse sattuda sinu lemmikud raamatud, mida lugeda sooviksid. Suvi on ideaalne aeg, mil võtta ette üks jalutuskäik raamatukokku ning valida välja mõned raamatud, mis sulle huvi pakuvad. Need võivad olla nii ilukirjanduslikud kui ka harivad, samuti ära unusta biograafiaid, sest neis peitub põnevus. 
  • Õpi selgeks mõni uus keel. Üks parimaid viise, kuidas mälu arendada, on võõrkeele õppimine. Selleks ei pea käima keeletundides või maksma kursuste eest, sest internet võimaldab õppida keeli ükskõik millal ja ükskõik kus. Kõige populaarsemad rakendused on Duolingo ja Babbel. 
undefined Foto: Pixabay
  • Vaata paar head dokumentaalfilmi. Tahad end harida, kuid oled suur filmihuviline ning veedad suure osa oma ajast teleka ees või hoopis kinos? Avasta enda jaoks ka dokumentaalfilmide maailm, mis on täis ühiskonnas aktuaalseid ja olulisi teemasid, kuid samas ka põnevust ja kaasahaaravaid seiklusi erinevate isikutega. 
undefined Foto: Erik Mclean/Unsplash
  • Külasta erinevaid muuseume. Oled tüdinenud kinost ja poodlemisest? Vali sind kõnetav ja huvitav muuseum, tutvu hetkel kavas olevate näitustega ning veeda päev kuulates huvitavaid fakte ja uurides köitvaid väljapanekuid. Valik on lai ning sobilik igale maitsele ja valdkonnahuvilisele. 
undefined Foto: Noralí Nayla/Unsplash
  • Hoia end uudiste ning maailmas toimuvaga kursis. Haritud inimese jaoks on oluline teada, mis on ühiskonnas tähtis ja aktuaalne. Selleks on uudised, ajalehed, sotsiaalmeedia ja veel paljud muud infovahendajad, mis on avalikud ja kõigile kättesaadavad. Tegelikult ei võta see palju aega, sest piisab lihtsast reeglist: kuluta päeva jooksul kümme minutit uudiste lugemisele ühest või mitmest allikast. Selle ajaga jõuad end sellega kurssi viia, mis maailmas toimub. 
undefined Foto: Roman Kraft/Unsplash
  • Korda möödunud õppeaastal õpitu üle. Nii õpilaste kui ka õpetajate jaoks on septembris tavaline nähtus, kui õpilased ei mäleta eelmisel aastal õpitut ning see tuleb üle korrata. Selleks et selline olukord ei mõjutaks sinu õpitulemusi, võta suvel vaba hetk, et korrata mõnes õppeaines läbitud teema üle. Selle jaoks tuleb lugeda läbi oma konspektid ning teha kindlaks, et valdad neid teemasid jätkuvalt samal tasemel nagu enne. 
undefined Foto: Green Chameleon/Unsplash
  • Mõtle oma tulevikule ja planeeri enda edasine haridustee. Gümnaasiumiõpilaste seas on alati inimesi, kes ei ole oma tulevikuplaanide osas kindlad ning see on igati tavaline. Sellegipoolest on uskumatu kergustunne, kui oled selgeks teinud, mida tulevikus teha tahad. Samuti on väga põnev surfata internetis ja uurida erinevaid ülikoole ja kursuseid. Võib-olla sa ei tahagi peale keskkooli ülikooli minna? Sel juhul võid mõtteid mõlgutada, mida saad teha juba praegu, et tulevikus töö leidmine kergem oleks. 
undefined Foto: Mometrix Test Prep/Unsplash