Foto: Ville Muurinen
Kodu ja Aed
6. august 2020, 10:25

Aiauudised augustis: aeg redist külvata ja vilju nautida

Käes on aasta lopsakaim periood – õitsemise kõrgaeg, viljade küpsemise aeg. On aeg nautida oma kätetööd, hoidistada, plaanida uusi algusi. Muuseas, nüüd saab jälle külvata ka redist.

Retro ruulib
Disainerid oskavad anda igapäevastele asjadele üllatava vormi – nii on Lungo-nimeline kastekann saanud Belgia disainerite kaasabil omale kuju vanaaegse kohvikannu järgi. 12-liitrine kastekann on küll mahukas, aga kerge ning noorest east hoolimata peetakse seda juba ikooniliseks ja disainiajalukku kuuluvaks. Saadaval tänapäevaselt murtud värvitoonides, kuid piiratud koguses ka kuldsena.

undefined Foto: Micke Persson & Agnetha We

Veereservuaariga lillepotid
Plasttoodete ettevõte Orthex on turule toonud uued lihtsa põhjamaise disainiga lillepotid, mis sobivad nii sisetingimustesse kui ka väliruumi. Valmistatud on need taaskasutatud plastist, sees on veereservuaar, mis hoiab lilled kauem kastetuna, ning inetute veerantide vältimiseks on külge ehitatud potialus. Saadaval mitmes suuruses ja kolmes värvitoonis – valge, musta ja hallina.

Liblikate pidu
Liigirikkuse ja eriti tolmeldajate arvukuse vähenemine on olnud murettekitav trend juba aastaid. Viimase veerandsajandi jooksul on liblikaid lausa poole võrra vähemaks jäänud. Põhjanaabrite firma Belightful on välja töötanud vidina, mille abil saab liblikate vaesuvat toidulauda spetsiaalse nektari abil tõhusalt täiendada. Eriti palju on neist kauni vormiga toidumajadest kasu vegetatsiooniperioodi alguses ja lõpus, kui õitsvaid taimi on vähe. Toidumajad on disainitud spetsiaalselt liblikate kehaehitust arvestades. Valmistatud ümbertöötatud plastist ja saadaval liblikaid peibutavates värvitoonides.

Hortensiaraamatu uus trükk
Kirjastus Hea Lugu on välja andnud kordustrüki Elle Ahse (1947–2017) populaarsest hortensiaraamatust. Need taimed võidavad üha uusi poolehoidjaid, valik on külluslik ning saadaval on ka palju erksavärviliste õitega suurelehise hortensia sorte. Nagu autor kirjutab, peitubki kogu hortensiate kasvatamise saladus ladinakeelse nime Hydrangea tundmises – hydros tähendab vett ja angus soont või kannu. Taimedel on suur veevajadus, kuid seisvat vett ja lubjarikast pinnast nad ei salli. Raamatus on piltidega illustreeritud sordikirjeldused ning palju asjalikke, autori kogemusel põhinevaid hooldusnippe.

Vesi ahjus
Vihmavesi on taimedele väärtuslik kraam, teab iga aiapidaja. Selle kogumiseks mõeldud mahutite välimus ei kannata aga pahatihti mingit kriitikat. Xala firma disainerid on probleemi lahenduseks välja pakkunud vihmaveepaagi, mille välimus meenutab kappi või mõningate mööndusega isegi vanaaegset pliiti. Credenza nime kandev mahuti on varustatud kraaniga ja ostja valikul saab seda paigutada vihmaveetoru juurde kas paremale või vasakule.