Helmikpöörised on siia istutusse valitud ühesuguse õie-, kuid erineva lehevärvusega.Foto: Floradania.dk
Kodu ja Aed
21. august 2021, 07:49

Helmikpööris – vähenõudlik iludus koduaias

Raske on leida teist nii vähenõudlikku ja dekoratiivset liiki kui helmikpöörised. Ideaalsed taimed, kes mulla-viljakuse osas erinõudeid ei esita, kuid püsivad väga pikalt dekoratiivsed. Ilmselt see ongi põhjus, miks neid nii armastatakse ja igaks hooajaks üha uusi põnevaid sorte aretatakse.

Raske on leida teist nii vähenõudlikku ja dekoratiivset liiki kui helmikpöörised. Ideaalsed taimed, kes mulla-viljakuse osas erinõudeid ei esita, kuid püsivad väga pikalt dekoratiivsed. Ilmselt see ongi põhjus, miks neid nii armastatakse ja igaks hooajaks üha uusi põnevaid sorte aretatakse.

Helmikpöörised (Heuchera) kuuluvad kivirikuliste perekonda koos kivirike, tiarellide, laudlehtede, bergeeniate ja astilbedega. Ladinakeelne nime andis neile rootslasest botaanik Carl Linné ­auavaldusena Wittenbergi ülikooli botaanikule Johann Heinrich von Heucherile (1677–1747). Eestikeelse nime on nad saanud pisikesi pärleid meenutavate õite järgi, mis varte otsas tuules kiikudes peenral väga õhulise mulje loovad. Kuigi helmikpööriseid on aretatud ka lõikelilledeks, kasutatakse neid aias eelkõige suurema värvilaigu andmiseks ja kontrastide loomiseks.

Edasi lugemiseks: