Isetehtud puhastusvahendid on soodsad ja keskkonnasõbralikud.Foto: Laura Liinat
Tee ise
14. märts 2021, 06:19

Vabane keemiast: tee ise maitseainekapist pärit nõudepesutabletid!

Ideaalseid nõudepesutablette otsi kui nõela heinakuhjast – üks ei lahustu, teine ei puhasta, kolmas jätab nõudele hägukihi, neljas lõhnab liiga tugevalt... Ei tasu meelt heita – valmista sobiv puhastaja ise. Milleks karta ja kahetseda, kui võid proovida ja hakkama saada!

Vaja läheb:

  • 200 ml söögisoodat
  • 50 ml sidrunhapet
  • 50 ml jodeerimata meresoola
  • 2 sl vett
  • paar tilka eeterlikku õli (soovi korral)
  • kaussi
  • jääkuubikuvorme

Valmista nõudepesutablette nii:

1. Sega kokku. Mõõda kaussi kõik tableti koostisosad ja sega need korralikult läbi, kuni tekib susisev mass, mis käte vahel vormub. Võid soovi korral lisada ka paar tilka eeterlikku õli. Lase segul paar minutit seista.

2. Tõsta vormidesse. Suru segu jääkuubikuvormidesse. Mida tugevamini ja tihedamini massi näppudega kokku surud, seda vähem kerkib see üle vormi servade.

3. Jäta tahenema. Silu vormid pealt ühtlaseks, puhasta liigsest purust ja jäta u 10 tunniks tahenema. Võta kuubikud vormist välja ja hoiusta õhukindlas anumas. Kasuta neid nõudepesumasinas nagu tavalisi pesutablette.

Valmista ka loputusvahend!

Pääsemaks keemiast toidunõudel, võid katsetada nõudepesumasinas ka isetehtud loputusvahendit. Nõud jäävad sellega kirkad ja lõhnatud.

Vaja läheb:

  • 150 ml sidrunhapet
  • 500 ml vett
  • suletavat pudelit

Valmista loputusvahend nii:

Sega vesi ja sidrunhape omavahel ja vala pudelisse. Kasuta segu masinas nõudeloputus- ja kirgastusvahendina nagu poetoodet.

Kas tasub lisada masinasse äädikat ja nõudepesuvahendit?

Meieeluilu.ee blogija Marie Pärkma (30) on aastaid valmistanud ise pesuvahendeid. Selle ajaga on ta jäänud kasutama ka kahte ainet, mille puhul paljud on skeptilised – äädikat ja nõudepesuvahendit. Kas kartusel on alust, selgitab ta oma kogemusele toetudes.

Kas nõudepesuvahendit nõudepesumasinas kasutades on tuba vahtu täis?

Marie: Kui nõudepesumasina vahendikoht panna ääreni Fairyt täis, siis tõesti hakkab masina vahelt vahtu välja ajama ja see on kohutav. Küll aga olen kasutanud paari dosaatorivajutuse jagu vahendit nõudepesumasina tablettide puudumisel – nii pole olnud vaja vahtu karta ja nõud on saanud n-ö häda pärast puhtaks. Samuti ei tekita vahtu vähese koguse lisamine omavalmistatud tablettides. Ma segan kokku 250 ml söögisoodat, 100 ml sidrunhapet ja 1 sl nõudepesuvahendit ning panen jääkuubikuvormidesse seisma.

Kas äädikas pole lõhkunud su masina tihendeid?

Marie: Interneti kommentaariumid on täis hoiatusi, et äädikas söövitab masina tihendeid, kuid nelja aasta jooksul pole minul midagi säärast juhtunud. Minu jaoks on oluline, et klaasid jääksid säravad ja ilma kuivamislaikudeta, mida äädikas ka teeb. Samas on äädikas hea ka masinale, sest eemaldab katlakivi. Kasutan 30% äädikat nõudepesumasinas loputusvahendina ja ka igapäevaselt pesumasinas riideid pestes.

Kust saab sidrunhapet?

Sidrunhapet müüakse kilokaupa näiteks Heamajapood.ee (hind 6.50, 1 kg), Pipar.ee (hind 5.50, 1 kg), Bio4you.ee (hind 5.44, 500 g), Itsbio.ee (hind 9.90, 1 kg)