MugullaukFoto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
21. august 2020, 10:27

Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – mugullauk

Maitsetaimi on enam kui till ja petersell. Osa on suisa nii mitmekülgsed, et ehivad aeda, lisavad imelist mekki roogadele ning kõige tipuks ravivad ka mitut tõbe. Just selliseid ürte tutvustab Tamme talu perenaine Heli Viedehof. Selle artikli kangelane on mugullauk.

Mitmeaastane, väga talvekindel rohttaim. Kevadel soojade ilmades saabudes alustab intensiivset kasvu. Paljundada saab seemnete ja puhmiku jagamise teel, saaki noppida alates teisest kasvuaastast.

Aia iluks

On kaunis püsik nii köögivilja- kui ka püsilillepeenras. Õied sobivad vaasi ja lillekimpudesse.

Köögis

Mugullauku on kõige tervislikum kasutada värskelt. Sobib hästi salatite, suppide, kastmete, liha- ja köögiviljaroogade maitsestajaks, hakituna pirukate täidiseks.

Tervise turgutuseks

Toimelt on ürt sarnane küüslaugu, karulaugu ja murulauguga. Teed soovitatakse tarvitada neerude, sapipõie ja maksa tegevuse ergutamiseks. Külmetushaigusi pidurdava toimega. Mugullaugus sisalduvad lõhnaained hävitavad baktereid, väidetavalt pärsivad ka vähi teket. Arvatakse olevat ka noorendava toimega!

Tore fakt

Aasias on mugullauk on väga laialt kasutatav köögivili.

Tamme talu perenaine Heli Viedehof Foto: Tiina Kõrtsini