Lõhnav madarFoto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
7. august 2020, 16:13

Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – lõhnav madar

Maitsetaimi on enam kui till ja petersell. Osa on suisa nii mitmekülgsed, et ehivad aeda, lisavad imelist mekki roogadele ning kõige tipuks ravivad ka mitut tõbe. Just selliseid ürte tutvustab Tamme talu perenaine Heli Viedehof. Selle artikli kangelane on lõhnav madar.

Madar ehk lõhnav varjulill on mitmeaastane taim. Eestis kasvab paiguti kuuse- ja lehtmetsades. Paljundada saab võsundeid jagades varasuvel enne õitsemist. 

Aia iluks

Väga kauni laimirohelise lehevärvi ja valgete õitega ilus tihe pinnakattetaim. Sobib varjulistele aladele, ka rodopeenrasse pinnakattetaimeks.

Köögis

Enne õitsemist kogutud värskeid ja kuivatatud lehti võib kasutada tee valmistamiseks. Jookide lõhnastamiseks pannakse neisse kimp ja lastakse tõmmata paar tundi. Annab mahladele, moosidele ja jäätisele erilise aroomi.

Tervise turgutuseks

Sisaldab palju C-vitamiini, park- ja mõruaineid. Rahvameditsiinis soovitatakse juua teena närvilisuse ja unehäirete korral. Verd puhastava toimega.

Tore fakt!

Madar on Saksamaal traditsioonilise maibooli valmistamise põhialus, sellest ka rahvapärased nimetused «mairohi» ja «mailill».

Lõhnav madar Foto: Tiina Kõrtsini
Tamme talu perenaine Heli Viedehof Foto: Tiina Kõrtsini