harilik naistenõgesFoto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
30. august 2021, 05:55

Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – harilik naistenõges

Maitsetaimi on enam kui till ja petersell. Osa on suisa nii mitmekülgsed, et ehivad aeda, lisavad imelist mekki roogadele ning kõige tipuks ravivad ka mitut tõbe. Just selliseid ürte tutvustab Tamme talu perenaine Heli Viedehof. Selle artikli kangelane on harilik naistenõges.

Mitmeaastane rohttaim. Kaetud pehmete karvadega, õied määrdunudvalged. Annab rohkelt isekülvi, seepärast on soovitatav leviku piiramiseks õievarred kohe pärast õitsemist ära lõigata. Lihtne talveks kuivatada. Lehed tuleb noppida enne õitsemist, siis on nende aroom ja maitse kõige hõrgum.

Aia iluks

Madalad sordid sobivad ääristaimedeks ja rühmadena kasvatamiseks. Neid tuleb uuendada 3−4 aasta järel.

Köögis

Lehtedest saab värskendava ja lõõgastava tee. Väikeses koguses sobib puuviljasalatitesse ja kompottidesse. Lehtede lisamine teeb maitselt paremaks kõik linnulihatoidud, nendega võib garneerida erinevaid roogi.

Tervise turgutuseks

Naistenõgesetee mõjub krampe lõdvestavalt, aitab puhituste ja seedehäirete korral. Toimib palavikku alandavalt ja higistama ajavalt. Lahjendatud teed võib anda imikutele ja väikelastele. Leevendab pingest tingitud peavalusid, samuti hea õhtuseks rahustavaks rüüpeks.

Tore fakt

Naistenõgest kasvatati juba vanades taluaedades, taimest saadi ka loodusliku tekstiilivärvi.

harilik naistenõges Foto: Tiina Kõrtsini
Tamme talu perenaine Heli Viedehof Foto: Tiina Kõrtsini