Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – aed- ja mägipiparrohi
Aedpiparrohi on üheaastane rohttaim, mägipiparrohi mitmeaastane igihaljas taim. Mõlemad annavad isekülvi ehk sügisel peenrale pudenenud seemned tärkavad kevadel varakult, soojas ja tuulevaikses kasvukohas juba mai keskpaigas. Talveks on piparrohtusid lihtne kuivatada, kuivatamistemperatuuriks sobib 30–35 °C.
Aia iluks
Mägi-piparrohtu kasvatatakse ka kiviktaimlates, taime annab hästi pügada. Kevadel tuleb tagasi lõigata kuni 10 cm kõrgusele, siis kasvavad uued ilusad põõsad.
Köögis
Kohustuslik lisand kaunviljatoitudele, nii maitsete sobivuse kui ka kõhupuhituse vähendava toime pärast. Sobib rasvaste liha- ja kalaroogade, rammusate suppide, praekartulite, kartuli- ja oasalatite ning ulukiliha, tomatite ja seenetoitude maitsestamiseks. Kuulub klassikalise maitsetaimena erinevate vorstiretseptide koostisse. Keetmisel võiks lisada toidule tükeldamata ja taimevarred enne serveerimist eemaldada. Värskelt tarvitamiseks sobib kasutada ainult noori võrseid.
Tervise turgutuseks
On seedimist soodustava toimega, tugevdab maotalitust. Kurgu- ja neeluhädade korral kasutatakse antiseptikuna, leevendab köha ja lahtistab röga.
Tore fakt
Piparrohi vähendab toitudes soola lisamise vajadust.
Kommentaarid (0)