vürtsbasiilikFoto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
17. august 2020, 10:27

Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – vürtsbasiilik

Maitsetaimi on enam kui till ja petersell. Osa on suisa nii mitmekülgsed, et ehivad aeda, lisavad imelist mekki roogadele ning kõige tipuks ravivad ka mitut tõbe. Just selliseid ürte tutvustab Tamme talu perenaine Heli Viedehof. Selle artikli kangelane on vürtsbasiilik.

Üheaastane, väga külmaõrn rohttaim. Võimalusel tuleks kasvatada kasvuhoones, hooldades sarnaselt tomatiga. Basiilikulehti võib ka kuivatada, õlis säilitada või kodustele köögiviljahoidistele lisada.

Aia iluks

Basiilik on vormi- ja sordirohke. On heleda ja tumedama rohelise lehevärviga, bordoopunaste ja kirjude, väikeste ja suurte lehtedega ning lausa pitsilise leheservaga sorte. Neid on aretatud ka kaneeli, nelgi, sidruni ja veidi mündi järele maitsevaks ja lõhnavaks. Selleks, et oma lemmikmekk leida, tuleks külvata kevadel mitut sorti.

Köögis

Tõeline staar! Salatid, pasta-kastmed, liha- ja kalaroad, magustoidud – passib igale poole maitset andma. Lisatakse toitudele enne valmimist või serveerimisel. Lehed tuleks väiksemaks rebida, mitte lõigata.

Tervise turgutuseks

Tänu suurele eeterlike õlide sisaldusele muudab toidud kergemini seeditavaks. Kuivatatud ürdist tee leevendab mao- ja soolehädasid, aitab külmetuse puhul röga lahtistada ning ajab higistama. Kasutatakse raskemeelsuse raviks, ka rinnapiima stimuleerimiseks. Värske lehepudi leevendab putukahammustusi. Basiilikust valmistatud suuvesi hoolitseb puhta hingeõhu eest.

Tore fakt

Kesk-Euroopasse tõi basiiliku Karl Suur ja laskis seda kasvatada kloostriaedades ravimtaimena.

Tamme talu perenaine Heli Viedehof Foto: Tiina Kõrtsini