Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – vürtsbasiilik
Üheaastane, väga külmaõrn rohttaim. Võimalusel tuleks kasvatada kasvuhoones, hooldades sarnaselt tomatiga. Basiilikulehti võib ka kuivatada, õlis säilitada või kodustele köögiviljahoidistele lisada.
Aia iluks
Basiilik on vormi- ja sordirohke. On heleda ja tumedama rohelise lehevärviga, bordoopunaste ja kirjude, väikeste ja suurte lehtedega ning lausa pitsilise leheservaga sorte. Neid on aretatud ka kaneeli, nelgi, sidruni ja veidi mündi järele maitsevaks ja lõhnavaks. Selleks, et oma lemmikmekk leida, tuleks külvata kevadel mitut sorti.
Köögis
Tõeline staar! Salatid, pasta-kastmed, liha- ja kalaroad, magustoidud – passib igale poole maitset andma. Lisatakse toitudele enne valmimist või serveerimisel. Lehed tuleks väiksemaks rebida, mitte lõigata.
Tervise turgutuseks
Tänu suurele eeterlike õlide sisaldusele muudab toidud kergemini seeditavaks. Kuivatatud ürdist tee leevendab mao- ja soolehädasid, aitab külmetuse puhul röga lahtistada ning ajab higistama. Kasutatakse raskemeelsuse raviks, ka rinnapiima stimuleerimiseks. Värske lehepudi leevendab putukahammustusi. Basiilikust valmistatud suuvesi hoolitseb puhta hingeõhu eest.
Tore fakt
Kesk-Euroopasse tõi basiiliku Karl Suur ja laskis seda kasvatada kloostriaedades ravimtaimena.
Kommentaarid (0)