Suur mungalillFoto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
19. august 2020, 10:30

Lõhnad, maitsed ja tervis kodupeenrast – suur mungalill

Maitsetaimi on enam kui till ja petersell. Osa on suisa nii mitmekülgsed, et ehivad aeda, lisavad imelist mekki roogadele ning kõige tipuks ravivad ka mitut tõbe. Just selliseid ürte tutvustab Tamme talu perenaine Heli Viedehof. Selle artikli kangelane on suur mungalill.

Ehk kress! Roomav või roniv üheaastane rohttaim. Aretatud on erivärvilisi sorte, peaaegu valgest kuni tumepunaseni. Roomava varrega kressid võivad kasvada suve jooksul kuni kolme meetri pikkuseks, kuid taimel on ka palju madalaid sorte.

Aia iluks

Kressi lopsaka ja kiire kasvuga saab ajutiselt aias soovitut varjata. Madalad mungalilled on ilusad peenra ääristaimed.

Köögis

Kress ei ole köögis levinud, välja arvatud õite kasutamine garneerimiseks ja õiesalatites. Samas on see põnev salati- ja maitsetaim, kasutada võib nii lehti, õisi, pungi kui ka vilju. Lehtede spetsiifiline, nii mädarõigast, redist kui ka sinepit meenutav maitse sobib hästi salatitesse, võileivamääretesse, toorjuustule, kohupiimale ja omletile. Noori õiepungi ja seemneid võib tarvitada nagu kappareid.

Tervise turgutuseks

Kress on kuseteede nakkushaiguste vastane. Pärast antibiootikumiravi aitab taastada soolestiku mikrofloorat ja on veidi kõhtu lahtistava toimega. Sisaldab palju eeterlikku õli, seepärast leiab kasutamist haavade ravis. Tõstab organismi vastupanuvõimet. Röga lahtistava toimega. Lehti ei ole mõistlik toidusedelis üle doseerida, võib põhjustada mao- ja soolestiku ärritust.

Tore fakt!

Viljapuude ja kapsaste lähedal peletab lehetäisid ning röövikuid.

Tamme talu perenaine Heli Viedehof Foto: Tiina Kõrtsini