Väike puhkeplats taimede sees, mis on viidud kolme trepiastme jagu maapinnast allapoole. London, Chelsea aiandusnäitusFoto: Evely Karvak
Kodu ja Aed
14. september 2020, 10:18

Naudi oma aeda! Head nõuanded, kuidas kujundada aias mõnusad puhkepaigad

Ükskõik kui suur või väike su aed on, ikka tahaks seal vahepeal niisama istuda ja aega veeta, mõtiskleda või rohelust nautida. Meie kliimas on aga oluline puhkepaiga asukoht.

Jaheda ilmaga otsime soojendavat päikeselaiku, kesksuvekuumaga vilumat varju, vihmakrabina kuulamiseks katusealust ja tuulise ilmaga vaiksemat kohta. Kevade poole ootame, et päiksekiir paitaks ja kesksuvel otsivad paljud rohelusest jahedust.
Hea, kui aeda mahub mitu puhkepaika, sest kogu aeg mööblit ümber tõsta ei ole just mugav. Boonuseks on siis eri kohtadest avanevad erinevad vaated – nii on aial mitu nägu. Mitte ainult terrassi pealt aia poole, vaid ka mõnda teise suunda ja ilmakaarde, kus päike, tuul ja ümbrus meid omamoodi mõjutavad. Pinke võib ollagi mitmes paigas, et iga ilma jaoks oleks mõnus koht olemas.
Kui sobitame istumiskohad aia iseloomu ja kujundusega, kaunistavad nad õueruumi harmooniliselt.

Kuidas istumiskohti eraldada?
Aia teeb huvitavamaks, kui kohe esimese pilguga ei suuda silm kõike haarata. Kui midagi jääb veidi nurga taha. Kui mõned vaated on suletud ja avatud vaid natuke, kutsub see edasi minema ja avastama, mis seal on.
Hekid, müürid ja ronitaimedega võrestikud aitavad kinni püüda tuult ja päikesesoojust. Sel eesmärgil vaata ilmakaari ja paiguta hekid, müürid ja ronitaimedega võrestikud nii, et need jääksid pingi selja taha – siis saab päikesesoojus vastu kaitsvat istutust rohkem võimust võtta.
Kui aga planeerid varjulist puhkepaika, on vaja just vastupidist suunda – kõrgema heki, müüri või ronitaimed saab paigutada päikesele ette. Ka suurte puude või põõsaste lähedane istekoht tekitab palava ilmaga piisavalt meeldivat varju jaheduse nautimiseks.

U-kujuline pink on laudkatuse all, seinteks võrestik. Õige pea katavad alles istutatud viinapuud seda nii seest kui väljast. Eraaed Tallinnas Foto: Evely Karvak
Ka muust aiast madalamale pinnale saab luua eraldatust, tuule- ja vajadusel ka päikesevarju. Oleneb, kuhu ilmakaarde istutada ümbritsevad taimed. London, Chelsea aiandusnäitus Foto: Evely Karvak
Madalate hekkide vahele on tekitatud mõnus pesa. Palava eest varju annab kõrval kasvav puu. Itaalia, Valsanzibio Gardens Foto: Evely Karvak
Väike puhkeplats taimede sees, mis on viidud kolme trepiastme jagu maapinnast allapoole. London, Chelsea aiandusnäitus Foto: Evely Karvak
Vanast vannist kujundatud tool puhkekohas. London, Chelsea aiandusnäitus Foto: Evely Karvak
Kandiliseks tahutud pakkudest pingid on põnevamad kui lihtsalt ümar pakk.Hyde Hall Garden Inglismaa Foto: Evely Karvak
Skulptuur ja pink koos. London, Mile End Park Foto: Evely Karvak
Kivikaunistusega tugimüüri külge on paigaldatud kaarjas istepink. Itaalia, La Venaria Reale Foto: Evely Karvak


Kui paigutada istumiskoht nii, et taimed on kõrval ja eesvaates pingile suhteliselt lähedal, tekib samuti mõnus rahulik pesa, mis, olenevalt ilmakaarest, annab päikese- või tuulevarju või hoopis aitab päikesel sooja koguda.
Kui aias on vähe ruumi ja mitmeid pinke sinna ei mahu, siis kasuta ära muid aiakujunduse võimalusi. Ka peenrale saab teha istumiseks sobiva kõrgema serva või peita pink hekikurvi sisse, siduda müüri või seinaga või panna peenardesse aiamaastikuga sobivaid elemente, millele saab ka istuda. Näiteks kui palgile anda veidi voolavat joont, et seal oleks mugav istet võtta, ja ta sobivasse kohta paigutada, siis on ta ühtlasi ka aiaskulptuur.
Kui aed on väike ja tasase pinnaga ning kui pole soovi vaadet kõrgete istutustega tükeldada, siis võib leida ka teise võimaluse – kaevata puhkeplats maapinna sisse.
Mõnus on istuda, kui seljatagune on kindel. Kõrgemad põõsad, pügatud hekid või maapinda toestav tugimüür on istumiskohale hea seljatagune.

Ka pottides puud teevad ala piisavalt eraldatuks, et oleks mugav olla. Andre Helleri botaanikaaed Itaalias Foto: Evely Karvak

Hüva nõu
• Mõnus on istuda, kui seljatagune on kindel. Kõrgemad põõsad, pügatud hekid või tugimüür on puhkekohas heaks seljataguseks.
• Hekid ja põõsad võib pügada eriilmelisteks või kujundada nurgakestega.
• Topeltkaitset annavad näiteks erinevate hekkidega kujundatud piire või miks mitte ka puuriit ja kõrgem peenar lilledega.
• Kui kõrgem piire pole võimalik, võib puhkeplatsi rajada ja madalamale tasapinnale.
• Kuuma ilma tarvis soovime varjulisi puhkeplatse.
• Vihmaga on vaja pea kohale tugevamat katust.