Foto: Katre Lember
Kodu ja Aed
7. september 2020, 07:27

Kodukirja köögiuudised septembris: uus hoidisteraamat, tervislikud kultuurseened ja maitsvad mahlad

Sügise tulles ja eriti viiruseaastal tasub end turgutada vitamiinide ja energiaandjatega. Metsast kaasa toodud seened peaks küll täiega ära kasutama, kindlasti jagub neid ka purki või sügavkülma ja kuivatamiseks samuti.

Kultuurseened on kasulikud
Kui pole aega metsa minna, tasub poelettidelt valida just Eestis kasvatatud kultuurseeni – eriliselt kõvu krõmpse šampinjone – valgeid, pruune ja grillimiseks mõelduid. Uuringute kohaselt on neil seentel viirusevastane ja antibakteriaalne toime. Seeni saab kasutada paljudes toitudes – risotos, pasta- ja vokiroogades, hautistes, suppides jne.

undefined Foto: Priit Grepp

Saaremaa siirupid
Saaremaal käies võiks põigata lääne pool asuvasse Leedri külla ja sisse astuda Kadakakotta, kus valmistatakse maitsvaid tooteid just nimelt kadakast, täpsemalt kadakavõrsetest ja -marjadest. Saab kohapeal mekkida ja valida endale meelepärase siirupi kas ainult kadakast või mõne lisandiga, särtsaka kastme tšilli või küüslauguga, maiasmokale on pähklitega maius. Kui aga Saaremaale ei satu, saab neid tooteid endale hankida kodulehe saaremaakadakasiirup.ee vahendusel.

undefined Foto: Priit Grepp

Mahe Komeet
Tallinna üks populaarsemaid kohvikuid Komeet on teinud täieliku mahepöörde Eesti mahetootjate kasuks. Menüüs on Härjanurme talu forell, Peipsi koha, Märjamaa lihatööstuse maheliha ja Kaarli talu teravili. Juust tuleb Andre, jogurt Esko, mesi Hiiumaalt Lemmena talust ning munad Punamäelt. Osaliselt muutus ka menüü, kust leiab rohkem tervislikke ja ka veganiroogi. Ent kundede vanad lemmikud on endiselt menüüs alles. Katuseterrassile on kohviku juht Marelle Lehter rajanud ürdiaia, kust pärinevad paljud köögis kasutatavad maitsetaimed. Soovi korral saab ka ise oma kokteili sisse piparmünti või liha peale tüümiani noppida.

undefined Foto: Ardo Kaljuvee

70 põnevat hoidiseretsepti
Lia Virkuse uuest hoidiseraamatust leiab palju ideid, kuidas talveks pannkoogi- ja pudrumoosi, salateid ja supipõhju purki panna. Lia lemmikuid vürtsmoose ja -kastmeid, aga ka hõrku juustumoosi või magustoidumoosi võib keeta igal ajal – just siis, kui selleks vajadus tekib. Kõik Eesti looduses omasoodu küpsevad metsaannid ning koduaias valmivad aed- ja puuviljad on väärt purki panemist. Nii saab kuningannamoosist või konjakiga pihlakamarmelaadist või marineeritud puravikest tunda rõõmu ka külmal ajal.

Foto: Hea Lugu

Semul on uued mahlad
Semu täismahlade hulka on hästi tuntud astelpajumahla kõrvale lisandunud jõhvika- ja arooniamahl. Põhjamaistest vitamiinirikastest marjadest külmpressitud täismahladele ei ole lisatud suhkrut ega säilitusaineid. Mahlad sobivad hästi jookide, magustoitude või kisselli valmistamiseks. Hommikut tasub alustada näiteks astelpajumahla šotiga – turgutav suutäis annab energiat kogu päevaks!

undefined Foto: Semu