Lemmikloomade marutaudivastane vaktsineerimine Eestis on kohustuslik ning riik toetab omalt poolt vaktsineerimist. Foto: Alvan Nee / Unsplash
Lemmikloom
28. august 2020, 00:22

MARUTAUDI VASTU! Kagu-Eestis saab tänasest lemmikloomi tasuta vaktsineerida

Veterinaar- ja Toiduamet viib koostöös loomakliinikutute ning veterinaararstidega läbi lemmikloomade marutaudivastase vaktsineerimise kampaania Kagu-Eestis. 28.-30. augustil toimub koerte ja kasside tasuta marutaudi vastu vaktsineerimine Põlva-, Valga- ja Võrumaal.

Eesti on praegu marutaudivaba, kuid püsivalt marutaudist ohustatud maa. Selleks, et kaitsta inimese ning inimesega enim kokku puutuvate loomade elu ja tervist, on lemmikloomade regulaarne marutaudi vastu vaktsineerimine kohustuslik. Vaktsineerimiskohustuse täitmise eest vastutab loomaomanik.

Miks just Kagu-Eesti?

Kagu-Eesti piirneb maismaapiiri pidi Venemaa aladega, kus marutaud on jätkuvalt väga levinud. Vahetu marutaudiohu tõttu on tegemist piirkonnaga, kus on eriti oluline tagada lemmikloomade kaitstus marutaudi vastu. 

Enne vaktsineerimist pead teadma:

  • Vaktsineeritav loom peab olema terve ning vähemalt kolm kuud vana.
  • Koerte ja kasside vaktsineerimine on vajalik vähemalt iga kahe aasta tagant.
  • Loomaomanik peab tagama looma ohutu fikseerimise vakstineerimise ajaks.
  • Juhul kui lemmikul on olemas pass või muu dokument, millesse vakstineerimise andmed kanda, tuleb see kaasa võtta.
  • Soovitavalt peaks lemmikul olema kümmekond päeva enne vakstineerimist läbi viidud siseparasiitide tõrje.

Kampaaniaga on liitunud ning pakuvad tasuta marutaudi vastu vaktsineerimist loomakliinikud Põlvas, Räpinas, Otepääl ja Võrus. Vaata lähemalt siit!

Koerte ja kasside vaktsineerimine on vajalik vähemalt iga kahe aasta tagant. Foto: Adison Ferreira / Unsplash

Kas teadsid?

  • Marutaud on surmav, aga sajaprotsendiliselt ennetatav haigus. Sellesse sureb igal aastal vähemalt 70 000 inimest ning lugematul arvul kodu- ja metsloomi. Enamik marutaudi surevatest inimestest on lapsed. Rohkem kui 95% inimeste haigestumistest saab alguse kokkupuutest marutaudihaige koeraga.
  • Marutaudi viirus levib süljega ning tavaliselt nakatutakse haigestunud looma hammustuse tagajärjel. Haigus võib levida ka looma sülje sattumisel silma, ninna, suhu või värskele haavale.
  • Juhul kui marutaudihaige loomaga kokkupuutele ei järgne kiiret vaktsineerimiskuuri, kujunevad nakatunud inimesel välja närvisüsteemi häired: ebaloomulik käitumine, hallutsinatsioonid, veekartus, neelulihaste halvatus koos suurenenud süljevooluga, mis viivad paratamatult surmani.
  • Kõik koerad ja kassid peavad marutaudi vastu saama regulaarselt vaktsiinisüsti. Vaktsineerima peab vähemalt üks kord kahe aasta jooksul.

Kuidas marutaudi nakatumist vältida?

  • Ära lase oma loomi hulkuma!
  • Väldi kokkupuuteid võõraste kodu- ja metsloomadega.
  • Õpeta lastele, et võõraid kodu- ja metsloomi ei tohi puutuda, isegi kui nad näivad sõbralikuna.
  • Kui sinu lemmikloom saab pureda, siis teavita sellest loomaarsti.
  • Kui saad ise hammustada, pöördu võimalikult kiiresti traumapunkti või perearsti poole.
  • Lemmikloomadega reisimisel pea kinni loomadega reisimise reeglitest.
Väldi kokkupuuteid võõraste kodu- ja metsloomadega. Foto: Lukasz Juszczak / Unsplash

Kuidas oma lemmiklooma marutaudi vastu vaktsineerida?

Lemmikloomade marutaudivastane vaktsineerimine Eestis on kohustuslik ning riik toetab omalt poolt vaktsineerimist. Oma lemmiku vaktsineerimiseks pöördu loomaarsti poole. Kui pöördud selleks volitatud loomaarsti poole, tagab riik tasuta vaktsiini (v.a kompleksvaktsiini), süstitegemise vahendid ning maksab loomaarstile süsti tegemise eest Põllumajandusministri määrusega ettenähtud korras. Vastavalt konkreetsele olukorrale võivad omaniku jaoks vaktsineerimisega siiski kaasneda kulud, mida riik ei kanna: visiiditasu, transporditasu, dokumentide vormistamine jne.

Täpsemat teavet selle kohta, millised loomaarstid teostavad riiklikult toetatavat marutaudivastase vaktsineerimise teenust, saab vastava piirkonna veterinaarkeskusest või marutaudi projektijuhilt.

Miks on marutaudioht Eestis siiski suur?

Venemaal on marutaud endiselt väga levinud ning haiguse leviala ja juhtumite arv kasvab. Samuti esineb marutaudi paljudes riikides, kuhu reisitakse koos lemmikloomadega, näiteks Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Poolas, Kreekas, Rumeenias, Bulgaarias ja mujal. Piisab, kui üle piiri tuleb üks nakatunud metsloom või tuuakse haigus sisse vaktsineerimata ja nakatunud lemmikloomaga ning taud võib taas puhkeda.

Loe marutaudi kohta lähemalt siit!

Allikas: Veterinaar- ja Toiduamet