Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
11. september 2020, 06:27

Nutikad aiatööd septembris – ära veel peenraid tühjaks jäta!

Kel on aiamaa, veedab suurema osa vabast ajast septembris seal. Kokku on vaja korjata saak, mida suve jooksul südamega kasvatatud. Samas ei tasu veel peenraid päris tühjaks jätta!

Peenramaal

Säilita talvevarusid. Korja septembrikuu jooksul peenardelt ja puu otsast ära pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud puu- ja juurviljad.

Ole korjamisel ettevaatlik ja hoolas, et sa vilju ei muljuks ega vigastaks, sest nii säilivad need kauem. Vaata, et sa ei hoidistaks keldrisse ühtki plekiga vilja. Üks mädaplekiga loodusand võib kogu su vaeva rikkuda ja saagi mädanema ajada.

Pikenda hooaega. Jäta osa köögivilju peenrasse ja kata need looriga, et nende kasvuaega pikendada. Tõstetud peenardes kasvavatelt taimedelt on soojal sügistalvel mõnikord võimalik korjata värsket kraami kuni aastavahetuseni.

Ära jäta peenraid tühjaks. Külva tühjaks jäänud peenardele haljasväetist, näiteks ristikut või alfalfat, sest need kasvavad ka madalate temperatuuride juures ja aitavad säilitada sedasi mulla viljakust ning tekstuuri.

Istuta. September on hea aeg, et istutada maasikataimi ning paljasjuurseid marjapõõsaid ja viljapuid. Võta töö kindlasti ette pilves ilmaga ja multši taimed siis põhuga vms. Seejärel kasta äsja istutatud taimi regulaarselt, et taimed korralikult juurduksid ja juba järgmisel aastal vilja kannaksid.

Vaata üle kasvuhoone. Õhuta kasvuhoonet ja korja sealt ära viimased viljad. Kui need on pooltoored, aseta need sooja paika järelküpsema. Seejärel korista kasvuhoone ära.

 

Mõtle ette

Tee komposti. Valmista kevadele mõeldes komposti, sest sügisel leidub selleks küllaldaselt materjali. Komposti alustamiseks sobivad suurepäraselt pisikesed oksad, seemneteta umbrohi, kolletuvad puulehed, niidetud muru jne.

Jäta lindudele söögipoolist. Ära lõika maha seemnetega ilu- ega tarbeaia taimi, sest need pakuvad lindudele ja teistele aialoomadele enne saabuvat talve toitu.

Korja seemneid. Korja muist valminud seemneid kuiva ja päikeselise ilmaga ning paki need väikestesse paberkottidesse, et seemneid kevadeni säilitada. Kindlasti kirjuta kotikesele, mis seemned seal istutusootel on.

Iluaias

Istuta kevadlillesibulaid. Sügis on kevadlillesibulate (krookuste, lumekuppude, nartsisside ja tulpide) istutamise kõrgaeg. Leia koht, kuhu päike kevadel kindlasti esimesena peale paistab, ja istuta sibulad sinna sibula läbimõõdust kolmekordsele sügavusele.

Hoolda muru. Niida muru nüüd harvemini ja kõrgemalt, umbes 6 cm kõrguselt.Kata suvise põuaga ära kõrbenud murulapid mullaga ja külva sinna uut seemet, et kevadeks taastuks ühtlane roheline muruvaip.

 

Aita toataimed talvituma

Õuest tuppa.Viimane aeg on nüüd tuppa viia õues suvitanud toataimed.

Vähendakastmist. Anna taimedele tasapisi järjest vähem vett, et neid algavaks jahedamaks perioodiks ette valmistada.

Vali sobiv koht. Arvesta taimede talvekorterisse seadmisel nende päritoluga. Enamik sukulente ja lähistroopikataimi vajab talve edukaks üleelamiseks 10−15kraadist temperatuuri hästi valgustatud ruumis. Troopilistel taimedel, kes kasvavad aasta läbi, on tarvis püsivalt 20kraadist soojust.