Foto: Pexels
Sisustus
2. september 2020, 15:26

Kodune töönurk peab olema mugav ja praktiline

Tänavune kevad muutis põhjalikult meie kõigi igapäevaelu. Koduõppeks või kaugtööks tuleks endiselt valmis olla. Seepärast tasub kooliaasta hakul läbi mõelda, kas kevadist kogemust arvestades on kodus töötamiseks-õppimiseks vajaduse korral sobivad tingimused kõigile pereliikmetele olemas.  

Kõige olulisematele asjadele, mida töönurka sisustades silmas tuleks pidada, juhib tähelepanu K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina. Muu hulgas on oluline jälgida ka seda, et väiksemate laste lauad-toolid oleksid nende kasvule sobivad.  

Mugav tool – eriti oluline

Tavaliselt kiputakse töönurga sisustamist alustama kirjutuslaua valimisest, tegelikult on palju tähtsam soetada mugav ergonoomiline tool – sobimatu iste väsitab selga, sellest saavad alguse vaevused, mis tööle keskendumist ei soodusta. Tähtis on, et toolil oleks toetav ja mugav seljatugi, hea, kui ka käetoed. Kontoritoolide valik on suur, nende seas on nii lihtsaid ja tavapärase välimusega kui ka erksavärvilisi ja efektse disainiga istmeid – sobiva peaks leidma ka kõige nõudlikuma maitsega koduomanik.

undefined Foto: Pexels

Suunatav kohtvalgusti 

Tingimata tuleb hoolitseda ka selle eest, et töönurgas oleks piisavalt nii loomulikku kui ka kunstlikku valgust. Loomulik valgus on töötegemiseks ideaalne, aga jälgida tuleb, et päike otse silma ei paista. Hea, kui aken jääb koolilaua suhtes küljele, mitte otse ette või selja taha. Mugavuse huvides tasub töönurga juures olevale aknale soetada korralik rulookardin. 

Õige varsti on meil pimedat aega taas rohkem kui päevavalgust, seepärast kulub töönurgas ära korralik suunatav kohtvalgusti. Laelamp töönurga põhivalguseks ei sobi. 

undefined Foto: Pexels

Sobivas kõrguses lauaplaat

Massiivsel mahukate sahtlikappidega kirjutuslaual pole tänapäeval ehk suurt mõtetki – suur osa infost on kaustadest-paberitelt kolinud ju arvutisse, pilve ja pisikestele andmekandjatele. Igaüks oskab enda ja oma pere vajadusi ise kõige paremini hinnata, aga toekat klassikalist kirjutuslauda võib töönurgas asendada ka korralik lauaplaat, millele pannakse alla interjööriga sobivad jalad. Plaadi saab lasta ehituspoes täpselt õigesse suurusesse lõigata. Niisuguse laua taha saab vajadusel paigutada ka mitu töötooli, juhuks kui kodus on lapsi rohkem kui üks või kui kodukontorit vajavad ka täiskasvanud. 

Ise lauda ehitades on kõige tähtsam paika timmida kõrgus, mis sobiks neile, kes laua taga tööd tegema hakkavad. Eriti oluline on laudade-toolide kõrgust jälgida väiksemate laste puhul. Kasutada saab ka harkjalgu, mille abil saab lauaplaati hõlpsalt üles- ja allapoole reguleerida.  

Pigem sahtlid kui riiulid 

Mahukad sahtliboksid lauaplaadi all pole ehk tingimata vajalikud, eriti siis, kui töönurka sisustatakse koolilapsele – enamikule lastele on sahtlite korrashoidmine tõsine väljakutse. Pigem võiks laua asukohast sõltuvalt paigutada selle kohale või kõrvale riiulid – need püsivad paremini korras ja sealt on mugav asju võtta.    

Igaühe oma tööriistakast

Kui lapsi on peres mitu ja vanemadki vajavad aeg-ajalt töölaua taga kohta, võiks olla igaühel oma kast vajalike töö- ja kooliasjadega, mis tõstetakse riiulilt alla või kapist välja just töötegemise ajaks. Väiksemal lapsel võivad olla selles kastis pliiatsid, paberid, värvid ja pintslid, suuremal sirkel, mall ja joonlaud, lapsevanemal oma arvutihiir ja -laadija ning vajalikud paberid. 

Meeldetuletused seinale! 

Kui täiskasvanud ja noorukid kasutavad märkmeteks peamiselt arvutit ja nutiseadmeid, siis väiksematele koolijütsidele tuleb kasuks, kui tähtsad meeldetuletused püsivad silma all. Märkmepaberite tarvis võib koolilaua kohale või mujale selle lähedusse meisterdada spetsiaalse märkmeseina, milleks võib kasutada korkmaterjali, aga ka mis tahes materjalist plaati, mis värvitakse üle tahvli- või magnetvärviga. 

undefined Foto: Unsplash

Piisavalt pistikuid

Hea, kui aegsasti on osatud mõelda läbi, kui palju pistikupesi võiks töönurgas olla – ja neid kipub alati vaja minema rohkem kui neid on: ühendada tuleb ju arvuti, monitor ja kohtvalgusti, võimalus erinevaid seadmeid laadida. Muidugi saab alati appi võtta paljude pistikutega pikendusjuhtme, aga et laua alla ei tekiks inetut juhtmepundart, võiks selle peita kaanega kasti või kinnitada lauaplaadi alla.   

Sobiv põrandakate 

Kui ruum on jahe ja põrandal külm materjal, näiteks kivi või laminaat, võib töötooli alla ära kuluda vaip. Sellele tasub mõelda ka siis, kui muidu eelistatakse vaipu sisustuses vältida – külmetavad jalad ei aita kuidagi kaasa edukale töötegemisele. Vaip on mõistlik valik tooli alla ka siis, kui toolil on rattad, mis põrandale kriime ja jutte veavad. Täispuitpõrandat tasub töölaua juures kindlasti kulumise eest kaitsta, selleks saab kasutada ka spetsiaalset läbipaistvat põrandakaitset.