Foto: Pexels
Kodu ja Aed
3. september 2020, 13:36

Põranda hooldusnipid, mida kindlasti peaksid teadma

Selleks, et põrand kaua vastu peaks, on oluline teada, kuidas seda hooldada. Seega põrandakatet valides tasub kindlasti küsida müüjalt materjali hooldusjuhiseid ning mõelda enne ostuotsuse tegemist, kas juhistejärgseks hoolduseks jagub aega ja tahtmist. 

Laminaatpõrand

Tiheda pinnakihiga laminaati on üsna lihtne puhastada: piisab, kui iga päev käia põrand üle tolmuimeja ja siis kuiva mikrokiudmopiga. Rohkem määrdunud laminaadi saab puhtaks neutraalse pesuvahendi ja vee lahuses õige kergelt niisutatud mikrokiudmopiga. Laminaati ei maksa vahatada.

Lakitud puitpõrand

Üldiselt puhastatakse lakitud põrandat samamoodi kui laminaati: lahtine mustus eemaldatakse harja või tolmuimejaga, peenem tolm mikrokiudmopiga. Vastavalt vajadusele võib kasutada neutraalseid puhastusvahendeid ja õige kergelt niisket moppi.

Ruumides, kus kergesti võib põrandale sattuda vett, tuleks põrand pärast paigaldamist veel korra üle lakkida või kaitsta spetsiaalse lakipinna värskendajaga. Lakitud põrandat ei maksa vahatada, sest siis ei saa pinda enam üle lakkida. Kui lakikiht hakkab kuluma, võib seda värskendajaga (küsi põrandapoest!) töödelda – see täidab mikrokriimustused ja annab pinnale tagasi algse sära. Kui lakikiht on väga kulunud ja kriimuline, tuleb põrand kuni puhta puiduni üle lihvida ja katta siis uue lakiga – või hoopis õlitada.

undefined Foto: Pexels

Õlitatud puitpõrand

Õlitatud põrand nõuab alguses rohkem hooldust, iga õlitamisega muutub pind aga aina vastupidavamaks ja hooldusvajadus väheneb. Kergelt määrdunud põrandat puhastatakse lihtsalt puhtas leiges vees niisutatud mopiga, puhastusvahendeid ei maksa kasutada. Põhjalikumat puhastust vajav põrand tuleks üle pesta leiges vees lahustatud oliiviõliseebiga, mis põrandat ka õlitab. Õlitatud põranda puhastamiseks ei tohi kasutada rasvu eemaldavaid puhastusaineid ja kuuma vett. Väga määrdunud põranda pesemiseks võib kasutada soodalahust (2,5%), seejärel tuleb põrand tavaliselt uuesti üle õlitada. Õli on võimalik looduslike pigmentidega toonida – nii saab põrandale anda täiesti uue ilme.

Laste ja lemmikloomadega peres käib suur osa elust põrandal. Hea, kui see on hõlpsalt puhastatav.  Foto: Pexels

Vaha annab lisakaitse

Vahatamine annab õlitatud puitpinnale lisakaitse. Peale spetsiaalse põrandavaha võib kasutada ka karnaubavaha, mis täidab puidupooride pealispinnad. Vahatatud pind jääb siidmati läikega, hingav, vett ja mustust hülgav ning antistaatiline. Vahatatud põranda kulunud kohti saab parandada täpselt kulumise piirides, suurematel pindadel tasub vaha pinnalekandmiseks ja poleerimiseks kasutada poleerimismasinat.

Lineoleum

Naturaalne linoleum on poorne materjal, mis vajab korrapärast vahatamist. Esimest korda tehakse seda kohe pärast katte paigaldamist. Sõltuvalt koormusest, mida põrand peab kandma, tuleks vaha lisada 2-3 kihti. Iga päev puhastatakse põrandat tolmuimejaga, suurema määrdumise korral saab põranda puhtaks neutraalse puhastusvahendi ja vee lahuses kergelt niisutatud mopiga.

Allikas: Lincona/Nipiraamat

Kiire põrandavärskendus

Kulunud põrand kipub rikkuma üldmuljet ruumist, alati pole aga võimalik kohe põrandavahetust ette võtta. Kergeks värskenduskuuriks pole vaja muud kui mustrilisi šabloone (müüakse ehitus- ja käsitööpoodides, aga võib ka ise teha), sobivas toonis värvi ja värvirulli.

Mõtle läbi, kuhu ja kuidas muster põrandal paigutada, et see varjaks kõige näotumad kohad, kinnita šabloonid ja värvi muster põrandale. Võrreldes kogu põranda ülevärvimisega, on suur pluss see, et mustrit saab põrandale värvida ka jupikaupa ja tänu sellele pole vaja kogu tuba tühjaks teha.