Oletatakse, et uue seaduspära alusel koera ja inimese vanust kõrvutades joonistuvad välja teatud ealised verstapostid.Foto: Jametlene Reskp / Unsplash
Lemmikloom
8. september 2020, 12:29

UUS AVASTUS: üks koera eluaasta ei võrdugi inimese seitsme aastaga

Tõenäoliselt on kõigile juba lapsepõlvest meelde jäänud, et üks koera eluaasta võrdub inimese seitsme aastaga ehk koer vananeb seega seitse korda kiiremini kui inimene. Nüüd on teadlased aga avastanud, et kutsikad vananevad veelgi kiiremini ning senine seaduspära enam ei kehtigi.

California Ülikooli San Diego meditsiinikooli teadlased kirjutavad ajakirjas Cell Systems, kuidas nad uurisid DNA epigeneetilisi muutusi – muutusi, mis ei muuda DNA järjestust, kuid mis võimaldavad geene sisse või välja lülitada. Uurimisgrupp vaatles, kuidas konkreetsed molekulid ehk nn metüülgrupid kogunesid aja jooksul inimese genoomis, ning võrdles seda seejärel nn metüülgruppide kogunemisega koera genoomis.

Uuringusse kaasatud saja labradori retriiveri (kutsikaeast vanade koerteni) geneetilise informatsiooni võrdlemise tulemusena selgus, et mitte iga koer ei vanane kiirusega, mis vastab seitsmele inimese eluaastale. Kuna koerte puhul kogunevad metüülgrupid genoomis esimese eluaasta jooksul tunduvalt kiiremini kui inimese puhul, järeldavad teadlased, et koerad vananevad oma esimesel eluaastal oluliselt kiiremini. Samas peatub vananemise kiirus koerte puhul iga aastaga. Tulemustele tuginedes arvavad teadlased, et üheaastase koera vanus võrdub ligikaudu 30 inimese aastaga, neljandaks eluaastaks on koer inimese aastates umbes 54-aastane ning 14ndaks eluaastaks umbes 75-aastane.

Oletatakse, et uue seaduspära alusel koera ja inimese vanust kõrvutades joonistuvad välja teatud ealised verstapostid. Näiteks kui võrrelda seitsme nädala vanust koera üheksakuuse lapsega, vastab see vanusele, mil hakkavad lõikuma piimahambad ja seda nii koerakutsikal kui inimlapsel. Samuti on kõrvutatud labradori retriiveri oodatavat eluiga, milleks on kaksteist aastat, inimese ülemaailmse oodatava eluea ehk 70 aastaga. Teadlased tõdevad, et ealiste verstapostide abil kõrvutamine muutub täiskasvanuea puhul umbkaudsemaks, kuid siiski on see täpsem kui varasem ettekujutus sellest, et koerad vananevad iga elatud aastaga inimesega võrreldes seitse korda kiiremini. Sama uuringu viivad teadlased nüüd läbi teistegi koeratõugude peal.

Allikas: theguardian.com