Geidi Raud pikkis raamatusse „Ümber ahju paremale” oma kodukandi murrakut.Foto: Erakogu
Kultuur
9. september 2020, 16:03

LUGEMISSOOVITUS | Võrumaa maagia, mis naerutab nutuni!

Millal sina viimati lugedes naersid nii, et lõpuks nutsid? Mitte sellepärast, et kurb oleks olnud – vastupidi! Sellepärast, et silmad läksid naerust märjaks! Võta kätte Geidi Raua „Ümber ahju paremale” (Tänapäev, 2020) ja saadki seda kogeda.

Debüütromaani avaldanud Geidi Raud on oma mõtete kirjapanemisega suurepäraselt hakkama saanud. Kogu lugu on voolav, kergesti loetav ja humoorikate väljenditega vürtsitatud.

Tegemist on Võrumaa maagiat kirjeldava raamatuga, mille peategelaseks on vanahärra Heino. Oi, Heino juba tunneb elu ja temaga juhtub nii mõndagi! Nimelt on tal oskused inimesi tervendada ning näha igasugu Mürre ja muid imeloomi.

Omapärase nüansi lisab seegi, et autor, kes ise on pärit samuti maagilisest Võrust, on loosse pikkinud kodukandi murrakut. See annab loole kohe uue hingamise. Kes seda murrakut purssida üritab, saab endagi üle korralikult naerda.

Tunnistan ausalt, alustasin raamatuga juba kevade lõpul, ent ei suutnud lõpuni lugeda, sest ei tahtnud. Ei tahtnud, et see läbi saaks, sest mida ma siis öökapilt kergeks õhtuseks lugemiseks haaran? Või kui tahan lihtsalt natukene tuju tõsta?

Õnneks tean ma, et autor mõlgutab uusi mõtteid, kuidas onu Heinole ja Mürridele veel eluvõimalust anda.