Mis tingimustel saab aegunud kinkekaarti veel kasutada? Foto: Laura Liinat
Nipid
22. september 2020, 05:28

Lugeja küsib: kas aegunud kinkekaardiga on veel võimalik ostu sooritada?

Kevadel kirjutasime Nipiraamatus, mida teha, kui kinkekaart aegub eriolukorra ajal. Täna suuremaid piiranguid küll ei ole, kuid mitmed kinkekaartidega seotud küsimused on taas päevakorral. Selgust aitab tuua Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti tarbimiskeskkonna kaubandustalituse jurist Elanara Nadžafova. 

Kas aegunud kinkekaardiga saab veel ostu sooritada? Kas selle võimaldamine sõltub ainult kauplejast? 

Kui kinkekaardi kehtivus oli piiratud kindla tähtajaga, siis oli see lepingu tingimus ja kinkekaardi kehtivuse pikendamist nõuda ei saa. Kas ja mis tingimustel aegunud kinkekaarti kasutada saab, on kokkuleppe küsimus kinkekaardi väljastajaga.

Küll aga on aegunud kinkekaardiga ostu sooritamise võimalus olemas siis, kui müüja on lepingutingimusi rikkunud.

Kui kinkekaart aegub olukorras, kus teenust ei ole võimalik riikliku eriolukorra tõttu kasutada, on tarbijal õigus lepingust taganeda ja saada tagasi kinkekaardi eest tasutud summa.

Kui kinkekaardil pole väljaandmise ega ka aegumise kuupäeva peal, kas see saab kunagi ära aeguda või kehtib tähtajatult?

Ilma tähtajata kinkekaardid aeguvad kolme aastaga. Kinkekaardi kehtivusaeg hakkab lugema kinkekaardi ostu/väljastamise hetkest. Erandiks on kinkekaardid, mille puhul kaupleja on selgesõnaliselt väljendanud, et need ei aegu või kehtivad tähtajatult, s.t kaupleja võimaldab nende eest igal ajal kaupa saada.

Praktikas võib tekkida probleem kinkekaardi ostu tõendamisega, kui ostutšekk ei ole alles. Kui kinkekaardil pole märgitud ka selle väljaandmise kuupäeva, saab kaupleja aluseks võtta ajaperioodi, mis ajani vastava kujundusega kinkekaardid kasutusel olid.

Kui ettevõtte omanik ja/või nimi vahetub, aga ettevõtte ärinimi jääb samaks, siis kas kinkekaart kehtib ka n-ö uues kohas?

Kinkekaardi kehtivus ei sõltu sellest, kas ettevõttes on muutunud omanik või ärinimi. Kui ettevõtte tegevus jätkub, on tarbijal õigus kasutada kinkekaarti kuni selle kehtivuse lõppemiseni.