Sisustus
30. september 2020, 10:15

Bruno disainiauhind: silmapaistvad disainesemed viskiklaasist ökotapeedini

September on Eestis disainikuu ja Kodukiri tegi oma valiku Bruno disainiauhinnale kandideerinud töödest.

BRUNO on Eesti disainiauhind, mida disainerite liit annab välja alates 2006. aastast. Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja ja esimese disainiauhinna initsiaatori professor Bruno Tombergi järgi.
XV Disainiöö festival avati septembri lõpus Eesti parimaid uudistooteid kajastava tootedisainiauhinna BRUNO 2020 nominentide tööde näitusega Põhjala tehases Koplis.
Disaininädala tähtsündmuseks oli auhindade väljaandmine, mida EDL korraldab koostöös Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Eesti Kunstiakadeemia ja Teenusmajanduse Kojaga.

Viskiklaas DENDRO 
Dendro on madal klassikaline viskiklaas, mille on loonud klaasidisainerid Aleksandra Pavlenkova, Andra Jõgis, Kristiina Oppi (bränd MSK Glass). Klaasi elegantne kuju imiteerib puutüve, iga klaasi põhjale on pressitud unikaalne puu aastaringide jälg, mis rõhutab viski vanust ja väärikust. Austusavaldus Eesti metsale!

undefined Foto: Olev Mihkelmaa

Reguleeritav töölaud ART 
Eero Jürgensoni loodud elektriliselt reguleeritava kõrgusega töölaua vorm on inspireerinud Jaan Koorti skulptuurist „Kits“. Looduslähedase idee jätkuks on naturaalsete materjalide, sh kasevineeri kasutamine. Lauaplaadi kergelt elastne pind on mugav nii kirjutamiseks kui ka arvutihiirega töötamiseks. Lisad: ekraan, ekraaniriiul, juhtmekarbik. Kahe vastastikku asetseva laua puhul moodustub kahest paneelist vaheekraan. 

Sohva RAHU
Tomas Tamošiunase väljatöötatud sohvat saab lihtsalt transportida, lahti võtta ja kokku panna ning vajadusel pikendada. Põhjamaiselt lakooniline ja lihtne vorm, naturaalsest kasepuidust raam. Saab lisada eri värvi patju. Iga istme kohta istutatakse 10 puud, mis tähendab, et iga tootmiseks kasutatud kaske asendab üle 200 noore puu.

Munakoortest kõrvarõngad
Laura Saksa inspireerib taaskasutus. Jälgides kodus ja hotellis hommikusöögi valmistamisel üle jääva prügi hulka, selgus, et suure osa moodustavad munakoored, millele on võimalik anda uus elu. Kasutatud munakoored on purustatud ja töödeldud biovaiguga ning vormitud munakujuliseks. Munakoorte värvimiseks on kasutatud vaid looduslikke värvaineid (süsi, peet, kurkum, vaarikas, mustikas, punane kapsas, klorella- vetikas, matcha-tee). Kaks kollektsiooni: „Scrambled Eggs“ ja „Boiled Eggs“.

MIURIO mustrid 
Rita Assori loodud Miurio ökotapeetide kataloogis on 50 originaalmustrit, sealhulgas Eesti looduse motiive, skandinaaviapärast minimalismi, lõunamerelisi ja Provence’ilikke mustreid, samuti lastetuppa sobivaid. Tapeedid on trükitud fliismaterjalile, milles pole ei PVCd, klaaskiudu ega plastitsiide. Trükivärviks loodussõbralik tsellulooskummi.

undefined Foto: Ken Murk

Nagi K.I.T 
Oliver Kanniste disainitud nagi on mõeldud ülerõivaste või pintsaku riputamiseks ning sobib nii koju kui kontorisse. Valmistatud pulbervärvitud terasest ja tammest, mõõdud 1600/1800 x 350 mm.

Istepingid
N30  on Pavel Sidorenko ja Vitali Valtaneni disainitud multifunktsionaalne välimööbli seeria, Eesti ettevõttele NEULAR OÜ. Ühtlasi on neular uus revolutsiooniline materjal, mis on toodetud 100% taaskasutatud plastijäätmetest - ei pehki ega sammaldu.

Õhuline valgusti INFLORE 
Tõnis Vellama loodud valgusti on õhuline kobar nagu lilleõisik, mille sõrestiku moodustavad valguspunktide kaablid ja traatrõngad, viimased ripuvad vabalt peenikeste kaablite otsas. Valgusallikateks on miniatuursed leedmoodulid. Kerged klaaskuplid on puhutud õhukesest silikaatklaasist. Ülikerge ja elegantne suur lühter mahub väga õhukesse pakendisse (900 x 900 x 70 mm) ja kaalub 1,9 kg.

HALF & HALF 
Mairi Liivaku (Laide) disainitud nööbipolstri ja kolme riiuliga esikupink on metallraamil. Praktiline, kergesti hooldatav ja äärmiselt vastupidav, valmistatud väga kvaliteetsetest materjalidest. Half & Halfi pinke toodetakse hetkel kolmes suuruses: mini (70 cm), standard (90 cm) ja maksi (110 cm). Valikus on neli kangatüüpi ja üle 65 värvitooni.

undefined Foto: Gert

Lõkkease TEEMANT 
Germo Saar on mustast metallist lõkkeaseme loomisel lähtunud vajadusest tuulises sisehoovis oksi põletada ja saadud sütt kasutada grillimisel. Ühtlasi oli eesmärgiks vormiline lihtsus ja stiilipuhtus. Saadaval ka tuulekojaga Teemant, mis annab ka varju. Vajaduse korral saab lisada grillresti. Mõõdud 1400 x 1200 mm.

Voodi EHE
Helen Leetsare poolt Kaissu brändile loodud voodi on eriliselt õhulise ja peene vormiga ning selle kokkupanekuks piisab ehk 15 minutist. Metallist jalgade kinnitussüsteem kinnitab ühtlasi ka raami küljed omavahel kokku. Tekstiilist peatsiga mudelil on lihtsalt pealetõmmatav ja puhastamiseks eemaldatav kate. Veopakendis toode on väike: kolm pakki, igaüks 15 kg, nii et kõik mahub isegi sõiduautosse. Saadaval kolmes variandis: ainult raam; tammepuidust peatsiga; tekstiilkattega peatsiga.

undefined Foto: Kart Randoja

Riiul EMOTION
Timari Toode on Disainmetile loonud käsitsi töödeldud taimparknahaga riiuli minimalistlikul metallraamil. Otstarbekas ja optimaalsete riiulikõrgustega.

undefined Foto: Kais Tolmats

SAUNUMI saunakeris
Janno Nõu, Kaspar Torni, Martin Pärna, Pent Talveti ja Sven Sõrmuse loodud uut liiki elektriline saunakeris jaotab auru ja temperatuuri saunaruumis ühtlaselt. Kuum õhk imetakse lae alt sisse ja segatakse külmema õhuga kerise all. Kliimakontrolli süsteemi saab reguleerida vastavalt iga saunataja eelistustele.

Humoorikas TWISTED  BLISTERS
Tarmo Luisu käe alt tulnud esemed on kerged, lihtsa konstruktsiooni ja iseloomuliku tehnilise disainikeelega, vastupidavad, kohati ootamatust materjalist, ülimalt kompaktsed, multifunktsionaalsed ja laheda huumoriga. Sarja kuuluvad riiulid, lambid, lampriiulid, kellad, kellriiulid, kõlarid, kõlarriiulid, lampkõlarriiulid, kellkõlarriiulid jne. Vastupidav traatkonstruktsioon moodustab tugeva raami, mille külge ja peale kinnituvad eri funktsioonidega elemendid.