Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
5. oktoober 2021, 12:30

Samm-sammult õpetus, kuidas püsikuid jagada ja ümber istutada

Niiskel sügisel on hea aeg ümber istutada ja väiksemateks osadeks jagada ka külmakindlaid püsililli. Enamasti annab jagamisvajadusest märku vähenenud õitsemine ja liiga tihe lehemass, vahel aga tahaks lihtsalt ühest suuremast taimest mitut saada või taime teise kohta paigutada.

Kõigepealt on mõistlik tööriistad desinfitseerida, et kõikvõimalikud haigustekitajad ühelt taimelt teisele ei kanduks või püsikuvartele talvituma ei läheks. Hästi sobib selleks piiritusepõhine lahus, millega lõikeriistu mõlemalt poolt pritsida.

1. Foto: Priit Grepp

Esmalt tuleb juured ümberringi lahti lõigata ja juurepall ettevaatlikult maast lahti kangutada. Ülekasvanud taimedel on see enamasti suur ja raske, mistõttu võib selle sae või labidaga osadeks lõigata. Üleliigne muld raputage maha.

2. Foto: Priit Grepp

Väljakaevamisest üksi ei piisa, vaid taim on vaja ka osadeks jagada. Sageli on tihedaks kasvanud juurepusa vahele sõrmedega keeruline pääseda, siis võib abiks võtta istutuskühvli või pika labaga võilillejuurija.

3. Foto: Priit Grepp

Jälgima peaks, et igale osale jääks kasvama paar vart. Paari aastaga kasvab esmapilgul väikesest tutikesest uus tugev taim.

4. Foto: Priit Grepp

Ka juuri ei maksa unustada. Kogu vana juurepahmakat ei ole mõtet uude kohta istutada, pealegi kipuvad pikad juured uude kohta istutamisel keerdu minema või jäävad otsad ülespidi. Selle vea vältimiseks tuleb juured lühemaks kärpida.

5. Foto: Priit Grepp

Nii näevad taimed välja pärast juurtele uue „soengu“ andmist.

6. Foto: Priit Grepp

Lõika viga saanud lehed ära. Ümberistutamise käigus võivad pikkade varte otsas olevad lehed viga saada või ära murduda. Siis on mõistlik nad maha lõigata, mis on omakorda hea ka taimekaitse seisukohast.

7. Foto: Priit Grepp

Ümberistutamiseks valmis kobarpead. Kui ettevalmistus on plaanitust kauem aega võtnud ja päev öösse kipub, siis ei peaks paljasjuurseid taimi jätma lageda taeva alla. Taimed võib torgata juuripidi veevanni või asetada mulda kaevatud kraavikesse, kasta ja muld peale ajada. Siis on kindel, et taimed püsivad uude kasvukohta jõudmiseni elujõulisena.

8. Foto: Priit Grepp