Marutaudipäeva eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust marutaudist ja teadvustada, kui lihtne on seda ennetada. Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
2. oktoober 2020, 21:35

„LOOMAARST TASKUS“ | Tiina Toomet: loomaomaniku kohustus on oma lemmik marutaudi vastu vaktsineerida!

Täna, 28. septembril tähistatakse ülemaailmset marutaudipäeva, mida korraldati esimest korda 2007. aastal erinevate inimese ja looma tervisega seotud maailmaorganisatsioonide eestvedamisel. Selle eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust marutaudist ja teadvustada, kui lihtne on seda ennetada. Ülevaate marutaudist, selle olukorrast ning ohtudest Eestis annavad veterinaaraarstid Dr. Tiina Toomet ja Dr. Janne Orro.

Kuula saadet: 


Statistika põhjal sureb marutaudi aastas ligikaudu 59 000 inimest ehk iga üheksa minuti järel üks inimene. 95% juhtumitest esineb siiski meist kaugel – Aasias ja Aafrikas. Tänu lemmikloomade korralikule vaktsineerimisele ning metsloomade vaktsineerimisele lennukitelt heidetava suukaudse vaktsiini abil on Eesti juba seitse aastat olnud marutaudivaba maa, kuid oht ei ole meist kaugel.

Marutaudivastane vaktsineerimine on ainus protseduur, mis on lemmikloomaomanikule kohustuslik. Muud profülaktilised abinõud (vaktsineerimine teiste nakkushaiguste vastu, parasiiditõrje) võetakse ette loomaomaniku soovil ja loomaarsti soovitusel, et loom püsiks terve. Ka mitmed 90ndatel surma põhjustanud haigused nagu näiteks koerte katk või parvoviirusinfektsioon on praeguseks tänu hoolikale vaktsineerimisele praktiliselt unustatud.

Enamiku nakkushaiguste vastu võib koeri ja kasse vaktsineerida kahe- ja isegi kolmeaastaste vahedega. Vaktsineerimiste sagedus ning parasiiditõrje intervall sõltub paljuski looma elukeskkonnast ja elustiilist. 

Kuula Dr. Tiina Toometi ja Dr. Janne Orro soovitusi siin!