Köitele noorema välimuse andmiseks tuleb hõõruda raamatu äärt peeneteralise liivapaberiga.Foto: fotografierende / Pexels
Nipid
11. oktoober 2020, 14:15

LIHTNE NIPP | Kuidas kollakaks muutunud raamatulehe servad jälle valgeks saada?

Lahtisel riiulil seistes muutuvad ka kõige kallima lemmikraamatu leheservad päevavalguse mõjul kollakaks. Seda viga lubab parandada üks internetist leitud nipp – köitele noorema välimuse andmiseks tuleb hõõruda raamatu äärt peeneteralise liivapaberiga.

Võtsimegi pehmekaanelise raamatu ja tüki liivapaberit, mille kareduse indeks oli P100. Leheääri hõõrudes hakkaski üsna varsti tekkima heledam laik, mis hõõrumise käigus aina suurenes. Kulus vaid viis minutit, kuni raamatuäär oli muutunud valgemaks ja puhtamaks.

Muidugi tekkis selle lihvimise käigus omajagu tolmu, nii et toas vaiba kohal pole just kõige targem seda teha. Parem on raamatut puhastada õues või rõduserva kohal. Kõige lõpuks tasub lehed sõrmede vahel mõned korrad edasi-tagasi läbi jooksutada, et tolm nende vahelt välja lendaks.

Selleks, et kõik raamatud niimoodi ära puhastada, kulub muidugi aega, aga teisalt ongi see pimedal ajal kasulik ajaviide.