Foto: Andra Nõlvak
Tee ise
8. oktoober 2020, 13:34

TEE JÄRELE: osavate näppudega pereema heegeldas lapse mängukööki pehmed juurviljad!

Üha rohkem ja rohkem kuuleme Eesti naistest, kes on võtnud vaevaks oma kätega midagi vahvat meisterdada. Kui suvel küttis kirgi makrameehullus ning saabuva talve ootuses otsitakse välja sokivardad, siis täna on Nipiraamatu toimetusse laekunud fotod lapse mängukööki heegeldatud juurviljadest.

„Nägin ühes käsitöögrupis, kus keegi müüs heegeldatud juurvilju, aga ostma ma neid ei kippunud, sest mõtlesin, et mul on kaks kätt otsas ja käsitöö meeldib mulle samuti,“ räägib pereema Andra Nõlvak (27), kes on lapsele muu hulgas ka riideid õmmelnud. „Mis see heegeldamine siis ära ei ole,“ naerab naine. Samuti mainib ta, et oli juba pikka aega lapsele mängukööki n-ö söögiasju otsinud, aga plastikust mänguasju ta ei tahtnud. Et ta pehmeid juurikaid käsitöögrupist ostma ei soostunud, tuligi heegelnõel ja lõngad kätte haarata.

Foto: Andra Nõlvak

„Mul oleks rahast kahju hakanud, sest näiteks üks porgand maksis 2.50 eurot. Mina aga tahtsin vähemalt kolme, ühe maasikaga pole lapsel ju samuti midagi peale hakata,“ jutustab naine, et ühe porgandi raha eest saab poest osta toki kvaliteetset lõnga. „Kindlasti on odavam ise teha, kui oskused on olemas. Ühest tokist lõngast saab keskeltläbi kolm ja pool porgandit. Ostes oleksin nende eest siis rohkem kui kolmekordse hinna välja käinud,“ nimetab ta isetegemise eeliseid. „Seega hakkasin googeldama ning leidsin mitmeid nii tasuta kui tasulisi juhendeid, mille järgi katsetama hakkasin,“ räägib Andra ja toob välja ka oma lemmiku, milleks osutus lehekülg nimega garnstudio.com, kuid vahvaid õpetusi leiab ka näiteks etsy.com ja mujaltki.

Kui kaua pehmete juurikate meisterdamine aga aega võtab? „Minul oli see mõnus õhtune tegevus teleka vaatamise kõrvale. Ühe porgandi tegemine võtab umbes ühe õhtu – vahepeal hakkab sõrm valutama ja vahepeal jääb pilk telekasse,“ naerab naine ja kiidab, et maasikad on väiksemad, neid jõuab siis ka rohkem meisterdada. „Samuti saab maasikapunast kasutada näiteks tomati või õuna heegeldamiseks ja õuna juhendi järgi saab teha ka näiteks tomati, kui sissevõte tegemata jätta,“ jagab ta nippe. 

Foto: Andra Nõlvak

Kuna Andral kodus erinevat värvi lõngu polnud, käis ta neid spetsiaalselt ostmas, kuid kes on suurem kuduja või heegeldaja ning varud kodust võtta, saab juurikaid meisterdada mis tahes lõngajääkidest. „Kui suure porgandi jaoks lõnga ei jätku, saab ju teha beebiporgandi,“ muigab nutikas pereema ning on tulemusega väga rahul. Tema heegelnõela alt on juurviljad oma mängukööki saanud ka mitmete sõprade pesamunad.