Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
15. oktoober 2020, 13:30

„LOOMAARST TASKUS“ | Tiina Toomet: ära sööda oma lemmiklooma haigeks!

„Koerad ja kassid söövad seda, mida inimene neile annab. See, mida on otsustatud anda, sõltub aga paljudest asjaoludest. 30 aastat tagasi said loomad seda, mida õnnestus hankida. Kuna poeletid olid üsna tühjad ning valmistoitudest polnud keegi kuulnudki, esines üsna palju puudushaigusi. Täna on probleem pigem selles, et omanik tahab oma lemmikut liiga hästi toita, mistõttu pudeneb kaussi koguseliselt palju ja sageli ka valesid asju,“ räägib loomaarst Tiina Toomet värskes podcast'is. 

Igasugused moed ja trendid mõjutavad inimeste otsuseid. Kuidas selles kõiges orienteeruda ja vältida oma lemmiklooma palliks söötmist, püüame selgemaks rääkida Põltsamaa loomakliiniku loomaarsti Liisa Siimoniga.

Kuula saadet: 

Lemmiklooma toitmisel pea kinni järgmistest nõuannetest:

Loo kohe alguses rutiin

Rutiin looma söötmiseks tuleks sisse seada juba siis, kui koer või kass on alles titeeas. Nendest reeglitest tuleb ka kinni pidada. Anna loomale süüa ühes kohas ja kindlatel kellaaegadel. Nõnda saad kontrollida koguseid ja kehakaalu. Peale selle aitab kindel toitmisrutiin märgata näiteks seda, kui muidu suurepärase söömaga lemmiku isu järsku langeb. Viimane võib anda märku võimalikust terviseprobleemist.

Koguste arvutamisel lähtu loomast

Kuigi valmistoidupakkidel olevates tabelites on kirjas, kui palju loom võiks ja peaks antud sööki päevas tarbima, loevad siin siiski enamad tegurid. Näiteks see, kui palju lemmik kaalub. Või millega ta päevad läbi tegeleb – tehakse temaga sporti või on loom vaid tubane? On tegemist kastreeritud või steriliseeritud lemmikuga? Kas räägime kutsikast või seeniorist? Kõige lihtsam on küsida nõu loomaarstilt, kes aitab toitumise lähtuvalt konkreetsest loomast paika panna.

Valmistoit on hea valik

Lihtsaim viis, kuidas oma lemmikut täisväärtuslikult toita, on osta loomakliinikust või lemmikloomapoest valmistoitu. Kuna koerad ja kassid ei ole maitsete suhtes valivad, leia üks meeldiv ja sobiv mark ning jäägi sellele pikemalt truuks. Pidevalt vahelduv toidulaud võib põhjustada kohanemisraskusi ja seedehäireid.

Kui mingil põhjusel tuleb siiski üle minna ühelt toidult teisele, on nutikas teha seda mitme päeva jooksul uut maitset harjumuspärase toiduga segades.

Kodutoit mitmekülgsemaks, kogused väiksemaks

Kodutoidu ja maiuste täita võiks jääda vaid 10% päevasest toidukogusest.
Kodune söök ei ole loomale halb, kui on hästi tasakaalustatud, vähesoolane ja selles puuduvad vürtsid. Ka liigne rasv pole hea – see võib tähelepanu põhitoidult ära juhtida. Näiteks on väga populaarne pakkuda koertele seakõrvu ja -sabasid. Need on aga suure rasvasisaldusega ja täidavad kõhtu tühja energiaga. Seega võib lemmik tervislikust toidust rasva kasuks loobuda.
Kassidest rääkides – paljudele loomaomanikele tundub, et hea hinnaga kanaliha on kiisudele ideaaltoit, kuid see pole tõsi. Kanafilee sisaldab vähe valku, see ei sisalda ka väga palju kaltsiumi. Seega ei taga kana kindlasti vajalikke toitaineid. On teinegi äärmus, kuhu kuulub kassi igapäevane söötmine kanamaksaga. See toob kaasa aga A-vitamiini ülekülluse, skeleti väärarengud ja maksakahjustuse.

Nii et kes ikkagi tahab oma loomale söögi ise valmis teha, peab arvestama, et esindatud oleksid korralik valguallikas, rasvad, süsivesikud ja kiudained. Kui need on olemas, tuleb juurde anda toidulisandeid ehk multivitamiini, B-vitamiini, mineraalaineid.

Kont ei ole toit

Ammusest ajast arvatakse, et koera lemmiktoit on kont. Tegelikult puudub kondil igasugune toiteväärtus, see tekitab makku ja soolestikku hoopis luukilluummistust ning lõhub hambaemaili. Kondiummistusse surnud lemmikuid ei suuda vist keegi kokku lugeda!

Konti võib pakkuda koerale kui lõbustusvahendit. Lihtsalt vali hoolega, millist konti annad. Hirmsaim asi su lemmiku hambus on süldi keetmisest jäänud teralised kondid.

Ülekaal on haigus

Mõnd lemmikut vaadates tundub, et tema omaniku suurimaks armuavalduseks ongi just looma söötmine. Aga! Toidud, mida pakume, on väga maitsvad ja energiatihedad, loomad liiguvad vähem kui varem, elavad enamasti toas ega kuluta piisavalt energiat. Ka vabalt koduhoovis liikuv koer ei jookse seal ju tegelikult staadioniringe, vaid lebab pigem terrassil.

Kass, kes looduses on välkkiirelt sööstev murdja ja püüab mõnuga mitu hiirt päevas, on korteris aga päevi maha magav pehme ja paks nurrumasin, kelle painurumist tõlgendatakse uue toiduportsjoni soovina. Nii need kalorid kuhjuvad!

Loomaarstide suureks murekohaks on kutsikate ülekaal, sest juba väga varakult hakatakse koeri liigselt söötma. Ülikiire kasvutempoga kaasnevad aga liigese- ja skeletimured.

Kaal alla kavaldades

Koer naudib lõputust söömapeost enamgi koos jalutamist, uusi lõhnu ja põnevaid paiku. Hea nipp on jagada pool toiduportsjonist talle seiklusi täis teel preemiaks erinevate ülesannete täitmise eest. See pakub palju lusti ja loob omanikuga veelgi sügavama sideme. Ja aktiivse omaniku loom ei muutugi ülekaaluliseks!

Ka tubase kassi omanik ei saa oma kiisu toitumisharjumusi päevapealt muuta. Küll aga on võimalik nurrulööja panna toas rohkem liikuma. Selleks vala kaussi vähem krõbinaid, ülejäänu peida mööda kodu laiali. Nende otsimine ja leidmine teeb kassi elu põnevamaks ning mõjub ka tõhusa trennina.

Ülekaalu langetamiseks on olemas ka spetsiaalsed kaalulangetustoidud. Need on tervislikum lahendus, kui otsustada lihtsalt igapäevast portsjonit poole koguse võrra vähendada. Viimase meetodi puhul võib lemmiku organismis jääda vajalikest toitainetest ja vitamiinidest vajaka.

Kutsu ka lähedased korrale

Ise võid ju looma toidukordade üle rangelt järge pidada, aga kas seda teevad ka teised pereliikmed ja lähedased? Seega – kui peres on keegi, kelle vorstivõileiba on koer harjunud igal hommikul kannatlikult ootama, peab too oma käitumist muutma. Kuna loomale on protseduur ise olulisem kui laualt tulev amps, võib vahetada võileiva millegi tervislikuma vastu või vähendada antavat kogust.

Lemmikule oma perearst

Su lemmikloomal peaks olema võimalus saada parimat nõu ja tuge – las tal olla oma arst. Nii saavad kõik küsimused personaalsed vastused ja katsetamised looma tervisega jäävad ära.

Kuula saadet siin!