Suvel õue kaunistanud konteinertaimi tuleks külma eest kaitsta, et need uuel aastal taas õide puhkeksid.Foto: Pexels
Kodu ja Aed
25. september 2021, 14:10

Ilmad jahenevad! Kaitse õues olevaid konteiner- ja potitaimi külma eest

Õhk on järsult jahedamaks läinud ja kaugel enam need külmakraadidki on. Siiani õue kaunistanud konteinertaimed tuleb lähenevateks külmadeks valmis panna. Selleks on muidki võimalusi, kui taime maha istutamine.

Külmade saabudes tasub üle vaadata oma rõdul või terrassil pottides kasvavad taimed. Kuna enamasti kasvatatakse pottides külmakartlikke taimi, siis võivad juured ka väiksemate külmadega kahjustada saada.

Kõige lihtsam on potid maasse kaevata või keldrisse talvituma viia. Juhul, kui see võimalus puudub, siis võib kasutada külma eest kaitsvaid spetsiaalseid potte. Samas tuleb jälgida, et valitud pott poleks liiga väike, sest muidu jääb taim kiirelt kuivale.

Taimed võib ümber istutada ka keraamilisse potti, mille sisekülgedele saab panna soojustuskihi. Kui, aga taimi ümber istutada ei ole soovi, siis tuleks pott väljastpoolt külgedelt ja põhjast soojustada näiteks penoplasti, õlgede, vildi või pakasekaitsekangaga.

Ära ei tohi unustada varakevadist kastmist. Sarnaselt okaspuudega, mis on hädas külmunud mulla, veepuuduse ning ereda varakevadise aurustumisega, vajavad ka konteinertaimed vett, et mitte ära kuivada. Isegi siis, kui tundub, et nad veel ei kasva.

Allikas: Juhani Puukool