Islandi öös on otse voodist võimalik vaadata tähistaevast.Foto: OZZO Photography
Uudised
22. oktoober 2020, 07:05

Eestlaste loodud peegelmajad vallutavad maailma: maju on rajatud nii Ghana kalurikülla kui kaljunukile Norras

Loodusesse sulanduvad ÖÖD peegelmajad olid algselt mõeldud puhkemajana, kust saab läbi klaasseinte segamatult loodust nautida. Nüüdseks pea igale kontinendile jõudnud majad on leidnud kasutust muu hulgas kodukontori, veinikeldri, joogastuudio ja saunana.

ÖÖD on disain, mille tulemusena hoone sulandub ümbritseva keskkonnaga üheks, tuues klaaspeegeldusega ümbritseva veelgi enam esile. Avar maast-laeni klaasfassaad laseb segamatult loodust nautida. Mõte peegelmajade loomiseks sai alguse, kui vennad Jaak ja Andreas Tiik võtsid sammud loodusesse ning otsisid ööbimiseks väikest ja hubast majakest ilusas kohas. Nii tekkis idee, mis nüüdseks on teoks saanud ja mille järgi on suur nõudlus ka Eestist väljaspool.

Peegelpindadega maja on sulandub loodusega üheks. Foto: erakogu
Eriti meeldejääva ööbimiskogemuse võib saada tormisel ööl, kui soojast toast saab nautida õues möllavat raju. Foto: erakogu

Põnev disainmaja tekitab huvi

Ülemaailmne huvi sai alguse justkui juhuslikult, kui üks arhitektuurialane ajakiri ÖÖD majasid mainis. Sealt edasi läks kõik lumepallina veerema ja paari nädalaga kogunes meediakajastusi veelgi ning huvi aina kasvas. „Ma usun, et see on hea näide sellest, kuidas hästi õnnestunud tootedisain teeb iseseisvalt ära väga suure turundustöö. Hea toode turundab ennast ise,“ leiab Anreas Tiik.

Maastikul laiali asuvad hotellitoad pakuvad privaatsust ja eraldatus. Foto: erakogu
Suured klaaspinnad võimaldavad nautida loodusvaateid ise mugavalt soojas toas istudes. Foto: OZZO Photography

Põnevad tutvused ja erilised paigad

„Majade rajamise juures pean kõige põnevamaks ülemaailmsete tutvuste loomist. Tänu sellele saab näha väga erilisi kohti, kuhu muidu ei satuks. Kõige suuremaks preemiaks on muidugi näha lõpplahenduse valmimist,“ sõnab Andreas. Tänaseks on maju müüdud 14 erinevasse riiki. Nendest kaugemad kohtad on Ghana, USA ning Island. Varsti saadetakse maja välja Mehhikosse. Kuigi ka Eestist tuleb peegelmajale tellimusi, siis 96 protsenti majade müügist moodustab eksport.

Peamiselt kasutatakse maju väljarentimiseks mõeldud puhkemajana, kuid neist on saanud ka saunad, kodukontorid, showroom’id, joogastuudio, jõusaal, kino, veinikelder jpm. Algne idee oli luua hotell, mille toad on territooriumile laiali, pakkudes eraldatust ja privaatsust.

Rannamõisas asuv peegelmaja pakub eksootilist ööbimist ka kohalikele. Foto: erakogu
Foto: Julia Kivela

Turvameeste valvsa pilgu all

Kui uurida Andreaselt, kas mõnikord tuleb majade püsti panekul ette ka väljakutseid, siis mainib ta Norrat, kus maja ehitati kaljunukile, kuhu ehitusmaterjal tuli käsitsi kohale tuua. Kusjuures raskemad klaaspaneelid kaalusid 175 kilo. „Kõige ekstreemsem kogemus oli Ghana kaluriküla kõrvale maja ehitamine. Iga päev jälgisid ehitustegevust sajad silmapaarid. Kohalik sõjaväepolitsei peatas kogu ehitustegevuse sest arvati, et oleme tulnud tegelikult kulda kaevandama. Turvameeste saatel pole varasemalt ühtegi teist peegelmaja ehitatud,“ jutustab mees. Meelde tuleb veel, kuidas Islandile tuli valmis klaasmaja transportida mööda merd. Põnev väljakutse oli ka Soome järvele rammvaiadele ehitatud hotellitubade rajamine, kus need meenutavad paradiisisaart. Põnevate projektide otsa saamist maja loojad ei karda, sest veel on ootamas mitmed projektid looduskaunites kohtades.

Futuristlikud vaated justkui veest tõusvale majale Soomes. Foto: Julia Kivela
Rammvaiadele püstitud peegelmajad meenutavad põhjamaist kuurortit Malediividel. Foto: erakogu