Anna kohvipurule uus energia!Foto: Nathan Dumlao / Unsplash
Nipid
19. november 2020, 05:00

IGAHOMMIKUNE KOHVIPURU: saa selgeks, miks tuleks see biojäätmete hulka visata!

Juba kaks aastat järjest on Eestis toimunud kohvipuru kogumise projekt, mille raames on nii eraisikute kui ettevõtete abiga kokku kogutud kasutatud kohvipuru, et toota sellest rohelist energiat.

Kui 2018. aastal koguti kokku 4,4 tonni, siis 2019. aastal juba 14 tonni kasutatud kohvipuru. Jätkuvalt kutsutakse kõiki eraisikuid ja ettevõtteid tekitama köögis biojäätmete jaoks eraldi kasti ning viskama kasutatud kohvipuru biojäätmete hulka. 

Kasutatud kohvipuru biojäätmete hulka sorteerimisel on palju positiivseid mõjusid:

  • Kohvijäätmed ringlusesse! Kohvijäätmeid liigiti sorteerides jõuavad need ringlusesse ja ei eralda prügimäel keskkonda kahjulikku metaani, mis on kliimasoojenemist kiirendav kasvuhoonegaas. Ainus võimalus selle vastu võidelda on sorteerida biojäätmed liigiti ja koguda tööstusliku protsessi käigus lagunemisel tekkivad gaasid kokku.
  • Ära viska energiaressurssi prügikasti! Ühe tassitäie kohvi valmistamisest alles jäänud kohvipaksust võiks toota nii palju energiat, et laelamp saaks põleda kaks tundi või saaks täis laadida ühe telefoni. Visates kohvipaksu segaolmejäätmete hulka, viskame piltlikult öeldes puhta energiaressursi otse prügikasti.
  • Anna kohvipurule uus energia! Visates kohvipaksu teiste korrektselt sorteeritud biojäätmete hulka, annad kasutatud kohvipurule uue energia – see jõuab kas väetisena põllule, sellest toodetakse biogaasi või kasutatakse muul moel.
  • Ole vastutustundlik ettevõtja! Andes oma ettevõttes head eeskuju, suurendad tõenäosust, et ka teistel ettevõtetel tekib huvi ja valmidus uurida, milliseid uuenduslikke võimalusi biojäätmete taaskäitlemiseks veel on.

Kui vastutustundlik kohvitarbija sa oled?

Mõõda siin, kui roheline kohvitarbija oled sina oma majapidamises või kui roheline on kohvitarbimise jalajälg sinu ettevõttes!         

Kas teadsid?

  • Eestlased joovad keskmiselt kaks tassi kohvi päevas. Ühest tassist saab 10 g kasutatud kohvipuru, mis visatakse tavaliselt ära. See teeb 7,3 kg kasutatud kohvipuru inimese kohta aastas.   
  • Soomes tehtud uuringu järgi viskab üks inimene aastas ära umbes 2,5 liitrit kohvi ja pea 30% kohvi süsinikujäljest tekib kohvi valmistamisel ja nautimisel.

Selleks, et kohvi jalajälg oleks rohelisem, saame oma kodus ja kontoris palju ära teha!

Loe projekti kohta rohkem siit!       

Allikas: paulig.ee